Dons is zeer goed bestand tegen kou, maar als het nat wordt, heeft het een speciale behandeling nodig om te voorkomen dat het zijn eigenschappen verliest.
Gewatteerde jassen zijn een ideale keuze om de kou te bestrijden, maar niet alle modellen zijn hetzelfde en hebben dezelfde verzorging nodig. Terwijl gewatteerde jassen meestal een synthetische of vezelvulling hebben om warmte vast te houden, zijn gewatteerde donsjassen gevuld met natuurlijke veren of dons, waardoor ze lichter en warmer zijn. Dit verschil in materialen beïnvloedt hoe ze gewassen moeten worden om duurzaamheid te garanderen.
De bovenkledingexperts van Kathmandu, een Nieuw-Zeelands merk dat gespecialiseerd is in outdoorkleding, leggen uit dat “als je goed voor je donsjack zorgt, het lang mee kan gaan”. Om dit te bereiken is het essentieel om specifieke wasadviezen op te volgen.
Fouten die je moet vermijden bij het wassen van een donsjack
Dons is zeer goed bestand tegen kou, maar als het nat wordt, heeft het een speciale behandeling nodig om te voorkomen dat het zijn eigenschappen verliest. Allereerst raden ze aan om het gebruik van wasverzachter te vermijden , omdat dit de structuur van het dons kan aantasten. In plaats daarvan kun je beter kiezen voor een wasmiddel speciaal voor dons, dat helpt om de isolerende eigenschappen te behouden.
Een andere veelgemaakte fout is om de jas te wassen in een bovenlader met roerwerk, omdat dit wassysteem te agressief is en de vulling kan beschadigen. Het is ook belangrijk om het kledingstuk niet uit te wringen, zelfs niet als het doorweekt is. Volgens de experts “moet je dit toch doen, schud dan voorzichtig het overtollige water eraf terwijl je het gewicht ondersteunt”. Draag je donsjack niet als het nog vochtig is, want dat kan geurtjes veroorzaken en de structuur aantasten.
Een gewatteerd donsjack op de juiste manier wassen
Wassen in de wasmachine is de meest comfortabele optie, mits je het zorgvuldig doet. Kies hiervoor een fijnwasprogramma op 30°C en, als je wasmachine dit toelaat, de optie “extra spoelen”. Het is essentieel dat je niet centrifugeert, omdat de vulling hierdoor kan gaan klonteren. In plaats daarvan is het aan te raden om het kledingstuk natuurlijk te laten drogen of in de droogtrommel te drogen op specifieke instellingen. Als je de jas liever met de hand wast, kun je deze het beste 60 minuten laten weken in een speciaal donswasmiddel. Daarna voorzichtig uitspoelen zonder te draaien en drogen.
Als je klaar bent met wassen, haal je de jas voorzichtig uit de wasmachine of uit de gootsteen. De volgende stap is om de jas op een hanger te hangen en aan de lucht te laten drogen. Gedurende deze tijd is het aan te raden om de jas af en toe te schudden om te voorkomen dat het dons gaat klonteren, en om het proces te versnellen en het kledingstuk weer pluizig te maken, kun je het op een lage temperatuur in de wasdroger stoppen. Een truc die specialisten aanraden is om twee of drie tennisballen of droogballen toe te voegen, omdat dit helpt om de vulling gelijkmatig te verdelen en het oorspronkelijke volume te herstellen.
Eerder hebben we geschreven over hoe je de wastrommel schoonmaakt en de verschillende methoden om fauteuilvlekken schoon te maken met een krachtig schoonmaakmiddel.
Ook hebben we besproken om wollen kleding thuis wit te maken en het belang van al dan niet scheiden van lichte en donkere kleding in de wasmachine. Deze onderwerpen zijn cruciaal voor het behouden van een schoon en georganiseerd huishouden.