Het nemen van mentale pauzes kan het geheugen stimuleren, de creativiteit bevorderen en het oplossen van problemen verbeteren.
We hebben de neiging om het als iets slechts op te vatten, maar de waarheid is dat het nemen van momenten voor mentale ontkoppeling een van de sleutels is tot het verbeteren van het geheugen en het stimuleren van creativiteit, zoals neurologen aangeven.
Wat algemeen bekend staat als “dagdromen” isgeen tijdverspilling, maar activeert gebieden in de hersenen die te maken hebben met het genereren van ideeën en leren. De geest laten dwalen kan dus leiden tot betere cognitieve prestaties.
Dit fenomeen is een ontspannen bewustzijnstoestand waarin de geest nog steeds actief is, maar met minder interactie met de omgeving. Sommige mensen komen gemakkelijk in deze staat, terwijl anderen het bereiken door zich bezig te houden met repetitieve en mechanische activiteiten.
Een studie uitgevoerd door neurologen, gepubliceerd in ‘Nature’, analyseerde de hersenactiviteit van muizen terwijl ze in een droomtoestand verkeerden en toonde de activering aan van de hippocampus, een belangrijk gebied voor geheugen en leren.
Deze bevindingen suggereren dat het toestaan van mentale pauzes de efficiëntie en productiviteit bij het hervatten van dagelijkse activiteiten kan verbeteren . Met andere woorden, de hersenen een pauze gunnen is geen verloren tijd, maar een investering in hun prestaties.
Naast creativiteit beïnvloedt deze gemoedstoestand ook het probleemoplossend vermogen. Studies hebben aangetoond dat mensen die de tijd nemen om af te dwalen voordat ze een probleem aanpakken , met effectievere oplossingen komen.
Dit suggereert dat mentale pauzes niet alleen de creativiteit bevorderen, maar ook het vermogen om oplossingen te vinden versterken. Op de ‘automatische piloot’ gaan kan het geheugen stimuleren en de creativiteit aanwakkeren. Het kan dus een zeer effectieve techniek zijn om intellectuele prestaties te optimaliseren en het ontstaan van nieuwe ideeën aan te moedigen.