Dieselauto’s kunnen niet goed overweg met bepaalde routines, zoals voornamelijk gebruik in de stad en lage kilometerstanden. De oorzaak van dit probleem is het roetfilter en wij vertellen je waarom dit gebeurt en hoe je het kunt voorkomen.
Als je een relatief moderne dieselauto hebt, is er een onderdeel dat een fundamentele rol speelt in de werking van de motor en de naleving van de regelgeving tegen vervuiling: het roetfilter (FAP of DPF).
Dit systeem, dat ook op sommige benzinemotoren wordt gemonteerd, is essentieel voor het verminderen van de roetuitstoot, maar het is ook een van de onderdelen die het snelst stuk gaan als het niet goed wordt onderhouden.
Wat is het roetfilter en waarvoor wordt het gebruikt?
Het roetfilter is een apparaat in het uitlaatsysteem dat de kleine roetdeeltjes tegenhoudt die ontstaan bij de verbranding van diesel.
Om verstopping te voorkomen voert de auto periodiek een regeneratieproces uit, waarbij deze resten bij een hoge temperatuur worden verbrand.
Wat is het grootste probleem met het roetfilter?
Om de efficiëntie van het deeltjesfilter te behouden, moet het regeneratiecycli ondergaan, een proces waarbij opgehoopte deeltjes worden verbrand om te voorkomen dat het filter verstopt raakt.
Deze procedure wordt ongemerkt door de bestuurder uitgevoerd en is onderverdeeld in twee soorten: passieve regeneratie en actieve regeneratie.
Passieve regeneratie
Passieve regeneratie is een continu en natuurlijk proces dat plaatsvindt zonder tussenkomst van het motormanagementsysteem.
Het treedt op wanneer de motor aanhoudend hoge temperaturen bereikt, zoals tijdens het rijden op een snelweg.
In deze context bereiken de uitlaatgassen temperaturen tussen 350 en 500 °C, waardoor roet langzaam oxideert door een reactie met stikstofdioxide (NO₂), waardoor het wordt omgezet in kooldioxide (CO₂).
Dit proces wordt vergemakkelijkt door een platina coating op het filter, die werkt als een katalysator zodat regeneratie geleidelijk en efficiënt kan plaatsvinden zonder de motorprestaties te beïnvloeden of het brandstofverbruik te verhogen.
Actieve regeneratie
Wanneer de rijomstandigheden het niet toelaten om de temperaturen te bereiken die nodig zijn voor passieve regeneratie, treedt actieve regeneratie in werking.
In dit geval neemt het motormanagement het over en wordt de uitlaatgastemperatuur opzettelijk verhoogd tot 600-650 °C, zodat het opgehoopte roet kan verbranden.
Dit proces wordt geactiveerd wanneer de FAP-sensor een roetverzadiging boven een bepaalde grens detecteert. Actieve regeneratie duurt meestal ongeveer 10 minuten en kan een rijafstelling vereisen om succesvol te voltooien.
In de stad bij lage motorbelastingen en lage temperaturen is actieve regeneratie essentieel om te voorkomen dat het filter verstopt raakt.
Gevolgen van onvolledige regeneratie
Als de verkeersomstandigheden of rijstijl het niet mogelijk maken om de actieve regeneratie te voltooien, zal het roet zich blijven ophopen in het filter, waardoor het risico op ernstige verstopping toeneemt.
In extreme gevallen kan de FAP zodanig verzadigd raken dat automatische regeneratie onmogelijk is, waardoor reiniging in de werkplaats of zelfs vervanging van het filter noodzakelijk wordt.
Bovendien kan een poging om te regenereren met een filter dat te verzadigd is, de temperatuur tot een kritiek niveau doen stijgen, waardoor de integriteit van het filter zelf in gevaar komt.
Om dit te voorkomen, hebben sommige voertuigen een waarschuwingsindicator op het instrumentenpaneel die de bestuurder erop attendeert dat hij zijn rijgedrag moet aanpassen om regeneratie mogelijk te maken.
Hoe kan ik de regeneratie van de FAP stimuleren?
Om problemen te voorkomen en de levensduur van het roetfilter te verlengen, is het raadzaam om de volgende praktijken te volgen:
- Rijd gedurende minstens 20 minuten op de weg of snelwegmet constante snelheid en een middelhoog toerental (bij wettelijke snelheid op de snelweg in de vijfde versnelling is voldoende).
- Vermijd uitsluitend ritten in de stad en maak indien nodig regelmatig ritten op de weg om regeneratie te bevorderen.
- Let op het FAP-waarschuwingslampje op het instrumentenpaneel en handel onmiddellijk als het knippert, volgens de instructies in de handleiding van de auto.
Door deze aanbevelingen op te volgen, wordt een optimale werking van het roetfilter gegarandeerd, waardoor de kans op kostbare storingen afneemt en de dieselmotor op een efficiënte en milieuvriendelijke manier werkt.
Roetfilter problemen bij de APK
Een verstopt of gemanipuleerd roetfilter kan leiden tot een afkeuring bij de Technische Voertuig Keuring (APK).
Ten eerste omdat het risico bestaat dat er een waarschuwingslampje gaat branden op het instrumentenpaneel of in de OBD-diagnose.
Maar vooral omdat bij emissietests, als de auto te veel rook uitstoot of abnormaal lage waarden heeft (een teken dat het filter is verwijderd), dit een reden voor schorsing kan zijn.
Zorg dragen voor het roetfilter is essentieel om kostbare storingen en problemen bij de APK te voorkomen. Door een paar eenvoudige aanbevelingen op te volgen, kun je de levensduur verlengen en ervoor zorgen dat je dieselauto soepel rijdt.