Koffie drinken tijdens of na de maaltijd? We leggen het voor eens en altijd uit – zo moet je het niet doen

Koffie is voor velen van ons een integraal onderdeel van de dagelijkse routine. Hoewel het onmiskenbaar gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft, kan de verkeerde timing van de consumptie de voordelen van deze drank ondermijnen, waarschuwt voedingsdeskundige Michal Wrzosek.

In een van zijn opnames vestigde diëtist Michał Wrzosek de aandacht op een belangrijk aspect met betrekking tot het drinken van koffie bij of direct na de maaltijd.

Volgens de specialist kan het drinken van koffie tijdens het eten problemen veroorzaken met de opname van ijzer, een belangrijk bestanddeel dat onder andere verantwoordelijk is voor de conditie van ons cardiovasculaire systeem.

Michał Wrzosek herinnerde ons eraan dat koffie ons niet alleen beter doet voelen, maar dat het, wanneer het met mate gedronken wordt, ook het risico op hartaandoeningen kan verminderen en kan helpen bij gewichtsverlies. Hij wees er echter op dat wetenschappelijke studies bevestigen dat het nuttigen van koffie bij de maaltijd de opname van ijzer door het lichaam aanzienlijk vermindert. In sommige gevallen kan de absorptie van dit element met wel 90 procent dalen. De voedingsdeskundige raadt daarom aan om minstens 30-60 minuten te wachten na het beëindigen van een maaltijd voordat je naar een kop van je favoriete drankje grijpt.

De bekende aromatische drank wordt al jaren onderzocht op zijn effecten op de gezondheid. De resultaten zijn duidelijk: regelmatige consumptie van matige hoeveelheden koffie kan het risico op aandoeningen zoals diabetes type twee, hartaandoeningen of galstenen verminderen. De kwaliteit en samenstelling van de koffie maken echter een groot verschil.

Experts benadrukken dat de beste keuze een klassieke ‘small black’ is, bereid uit vers gemalen bonen van hoge kwaliteit. Pas intussen op met oploskoffie in drie-in-een zakjes. Wrzosek wijst erop dat dergelijke producten niet alleen koffie bevatten, maar ook melkpoeder, palmvet en glucose-fructosestroop – ingrediënten die de gezondheid negatief kunnen beïnvloeden en onder andere kunnen bijdragen aan obesitas, leververvetting en hart- en vaatziekten.

Het is daarom aan te raden om koffie bewust te consumeren, niet alleen door de smaak te waarderen, maar ook door rekening te houden met het optimale consumptiemoment.

Meneer faes 😁