Trump is deze nieuwe ambtstermijn begonnen met het idee om zich alles toe te eigenen waar hij economische winst uit kan halen en wat niet onder zijn jurisdictie valt. Hij begon met Groenland en nu wil hij hetzelfde doen met Oekraïne, maar net als bij het eerste land zal hij in het oostelijke land niets vinden van wat hij denkt.
Kortom. Donald Trump heeft verklaard dat Oekraïne enorme voorraden zeldzame aardmetalen heeft, maar dit is verre van de waarheid. In feite wordt deze bewering ontkracht door de US Geological Survey zelf, die het oostelijke land niet vermeldt als een land met aanzienlijke voorraden van deze mineralen.
Maar waarom deze obsessie? Zodra hij aantrad als president, verklaarde Trump dat hij Groenland wilde “kopen ” als een strategisch gebied binnen het geopolitieke kader en voor zijn minerale rijkdom, die volgens energie-experts Javier Blas en Richard Milne niet was zoals de huidige Amerikaanse president beweert, ondanks het feit dat het een gebied is met een grote uitbreidingscapaciteit. De hele obsessie achter zeldzame aardmetalen is echter het veiligstellen van de toegang tot strategische hulpbronnen, waarvan de meeste door China worden gedomineerd.
Controle over deze grondstoffen is cruciaal voor geavanceerde technologische toepassingen en wapenproductie. Het veiligstellen van de aanvoer van zeldzame aardmetalen kan belangrijke geopolitieke gevolgen hebben en in een context van rivaliteit met China deel uitmaken van zijn strategie om de bronnen van deze elementen te diversifiëren.
En waarom nu Oekraïne? Analist Javier Blas legt het goed uit voor Bloomberg, want de kwestie begon toen de Oekraïners Trump een “overwinningsplan” presenteerden waarin het mineraalpotentieel van het land werd benadrukt. Dit leidde ertoe dat Trump bij verschillende gelegenheden in het openbaar sprak over de zeldzame aardmetalen in Oekraïne en zelfs een verrassend hoog dollarbedrag noemde dat de VS uit deze bronnen zou kunnen halen, zonder enige basis in de geologische realiteit.
De energiedeskundige denkt dat de verwarring waarschijnlijk het gevolg is van een misverstand of vergissing van Trump door Oekraïne in verband te brengen met zeldzame aardmetalen, terwijl het land in feite geen grote voorraden van deze mineralen heeft. Het kan ook verward zijn met andere minerale bronnen die Oekraïne wel heeft, zoals titanium en gallium, die waardevol zijn, maar niet van dezelfde strategische omvang als zeldzame aardmetalen.
Verkeerde informatie is overal. Er moet echter worden opgemerkt dat deze verwarring van de kant van president Trump ook is gevoed door onjuiste rapporten of samenzweringstheorieën die in de politieke arena circuleren, waarin mineralen zoals lithium, beryllium of zelfs uranium worden genoemd, die soms ten onrechte worden opgenomen in lijsten met “zeldzame aardmetalen”. In feite werd dit rapport in december vorig jaar gepubliceerd door het Energy Security Centre of Excellence van de NAVO, een autonoom orgaan dat verbonden is aan de militaire alliantie en de naam en het logo ervan gebruikt. Maar, zoals Blas beschrijft, als dit de bronnen zijn die de adviseurs van Trump gebruikten, dan is dit een groot probleem voor de wereldpolitiek.
Het strategische punt. Hoewel Oekraïne geen enorme minerale reserves heeft, bevindt het land zich op een zeer belangrijke geopolitieke locatie als bufferland tegen Rusland. Jarenlang waren Oekraïense pijpleidingen essentieel voor Russische gasleveringen aan Europa, wat een constante bron van spanning werd. Europa’s afhankelijkheid van Russisch gas heeft geleid tot energiecrises en geopolitieke geschillen, waardoor het belang van Oekraïne op het internationale schaakbord verder is versterkt. In deze context is de obsessie met zijn minerale rijkdommen niet alleen een economische kwestie, maar ook een poging om de geopolitieke en energiezekerheid van het Westblok te versterken.
Bedreigd. Tegen deze achtergrond heeft Trump in recente verklaringen Zelensky aangevallen , hem een “dictator ” genoemd en gewaarschuwd dat Oekraïne zou kunnen verdwijnen als hij niet snel handelt. Hij heeft ook kritiek geuit op het gebrek aan voorafgaande afspraken om oorlog te voorkomen en op de hoge kosten van het conflict voor de Verenigde Staten. In deze recente uitspraken stelde hij ook voor dat Europa een groter deel van de militaire uitgaven op zich zou moeten nemen, omdat hij van mening is dat de oorlog Europa meer raakt dan de VS.