De magnetron kan onze sponzen desinfecteren, maar kan ze ook in brand steken. Hygiëne in de keuken kan ons behoeden voor gezondheidsproblemen. Keukens zijn ruimtes waar micro-organismen kunnen groeien, waarvan sommige infecties kunnen veroorzaken.
De keuken schoon houden is daarom belangrijk, maar soms gaat achter de oplossing voor dit probleem een vergelijkbaar gevaar schuil. In onze keukens kunnen de doeken en doeken die we gebruiken om schoon te maken nieuwe micro-organismen verbergen die onze schoonmaakefficiëntie verminderen.
Om dit probleem te voorkomen, is het raadzaam om dit soort schoonmaakspullen, zoals de sponzen die we gebruiken om de vaat schoon te maken, regelmatig te vervangen. Dit is ongetwijfeld de beste manier om ervoor te zorgen dat ons schoonmaakgerei perfect gedesinfecteerd is, maar de kans is groot dat we door zuinigheid of onzorgvuldigheid de levensduur van deze voorwerpen uiteindelijk langer rekken dan nodig is.
Het kan dus ook nuttig zijn om te weten hoe we ziektekiemen op afstand kunnen houden op onze sponzen en soortgelijke voorwerpen. In veel huishoudens worden schoonmaakmiddelen zoals bleek gebruikt om doeken en doekjes te desinfecteren. Hoewel deze oplossing over het algemeen effectief is, moeten we voorzichtig zijn om mogelijke vermenging van schoonmaakproducten, die andere risico’s met zich mee kan brengen, te voorkomen.
In het geval van sponzen is er een alternatief: gebruik warmte om ze te steriliseren. Het bestaat uit het weken van de sponzen en ze een minuut in de magnetron te plaatsen. De “microgolftruc ” is effectief in het elimineren van sommige ziekteverwekkende micro-organismen, maar er zijn enkele aspecten waarmee rekening moet worden gehouden, zodat deze truc niet meer risico’s dan voordelen met zich meebrengt.
De eerste vraag die we ons moeten stellen is: is het goed? Het antwoord is ja, het verwarmen van onze sponzen met een magnetron kan sommige micro-organismen die zich erin vermenigvuldigen doden, en het doet dit relatief effectief.
Een studie uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Florida en gepubliceerd in 2006 in het Journal of Environmental Health stelde de methode op de proef. Het team dompelde een spons onder in water dat besmet was met verschillende ziekteverwekkers, waaronder verschillende soorten bacteriën, virussen en parasitaire organismen. Ze ontdekten dat twee minuten op volle kracht 99% van deze organismen doodde.
Latere onderzoeken hebben deze analyse bevestigd. Uit een onderzoek uit 2009 in het tijdschrift Food Control bleek bijvoorbeeld dat één minuut magnetronactie resulteerde in een grotere reductie van het aantal ziekteverwekkers op de spons dan een chemische ontsmettingsbehandeling.
Microgolven kunnen een effectieve manier zijn om verborgen ziekteverwekkers op onze sponzen te inactiveren, maar het brengt ook een groot risico met zich mee dat afschrikkend kan werken: brand.
Sponzen die in de magnetron worden verhit, kunnen vlam vatten. Dit verhindert niet alleen dat we ons doel bereiken om de levensduur van dit voorwerp te verlengen, het kan ook een aanzienlijk risico vormen als het vuur zich verspreidt. Daarom benadrukken degenen die het gebruik van de magnetron als ontsmettingsmiddel voorstellen enkele voorzorgsmaatregelen die genomen moeten worden:
De eerste is om geen sponzen te gebruiken met metalen elementen eraan vast. Ten tweede moet de spons goed doordrenkt zijn voordat hij in de magnetron wordt geplaatst. Ten derde moeten we in gedachten houden dat één minuut op maximaal vermogen genoeg moet zijn om ons doel te bereiken en de magnetron in ieder geval niet langer dan twee minuten aan laten staan. Ten slotte is het het beste om de spons af te laten koelen voordat je hem eruit haalt, niet vanwege het risico op brand maar om brandwonden te voorkomen.
Er zijn andere alternatieven als we het risico willen vermijden dat onze spons verbrandt. We hebben het al gehad over de mogelijkheid om ze schoon te maken met een chemisch ontsmettingsmiddel zoals bleekmiddel (natriumhypochloriet) in oplossing in water. Een onderzoek uit 2009, gepubliceerd in Food Control , wees op een ander effectief alternatief: het wassen van sponzen in de vaatwasser (als je zo’n apparaat hebt natuurlijk). Volgens het onderzoek kan deze methode net zo effectief zijn als de magnetron en effectiever dan het gebruik van chemische ontsmettingsmiddelen zoals we die in huis hebben.