Gezien het grote verbruik van toiletpapier per jaar, wordt de optie van een soort kleine slang naast het urinoir overwogen.
Toiletpapier in Nederland (en in veel andere landen) beleefde een ware hausse in de begindagen van de pandemie. Voordat het verbod werd opgeheven, gingen de beelden vanmensen die naar supermarkten stormden op zoek naar dit hygiëneproduct de wereld rond. Trolleys vol toiletpapier waren de norm, behalve in gevallen waar men te laat was.
Een uitvinding die wordt toegeschreven aan de Amerikaan Joseph Gayetty, die wordt beschouwd als de moderne uitvinder van commercieel verkrijgbaar toiletpapier. In 1857 zag dit product het levenslicht, maar pas in 1890 gaven de broers Clarence en Irvin Scott het de opgerolde vorm die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven. Een tijd die wel eens ten einde zou kunnen lopen.
De reden? De enorme hoeveelheid papier die jaarlijks wordt verbruikt. Geschat wordt dat de gemiddelde persoon tussen de 15 en 25 kilo per jaar verspilt in regio’s in de wereld zoals de Verenigde Staten, Canada en West-Europa. Dit impliceert volgens het Europees Milieuagentschap een vervuilend proces bij het omzetten van hout in papier. Dit probleem wordt nog verergerd door de toevoeging van geurstoffen aan het papier, door het gebruik van chemicaliën om de geur in kwestie te bereiken.
Een soort slang
“Tissue papier vertegenwoordigt ongeveer 10% van de wereldproductie van papierproducten, het is niet zo belangrijk als verpakking, maar het groeit,” zegt Sergio Baffoni, senior campagnecoördinator bij Environmental Paper Network. Een papiersoort (dun en gemaakt van cellulosepulp) die is bekritiseerd omdat het bijdraagt aan ontbossing.
Een mogelijk alternatief is de zogenaamde bumgun (een slang zoals een doucheslang), die vooral in Zuidoost-Aziatische landen wordt gebruikt (bijvoorbeeld in Thailand, Maleisië, Singapore of Indonesië). “Niet alleen verminderen ze het gebruik van toiletpapier aanzienlijk, maar ze vereisen ook minder water per gebruik dan het productieproces van tissuepapier uit bosvezel,” zegt de Natural Resources Defense Council.
Europa sluit het mogelijke gebruik van deze locomotief niet over de hele linie uit, omdat het onlangs regels is overeengekomen om de verkoop van producten van ontbost land te verbieden, zoals het geval kan zijn met bossen die worden gekapt bij het papierproductieproces. Vorig jaar protesteerden milieuactivisten in het Europees Parlement tegen toiletpapier, waarbij ze de rollen omkleedden met boodschappen tegen het gebruik ervan.