Het is een efficiënte optie om schone energie te produceren en tegelijkertijd de elektriciteitskosten te verlagen.
Geconfronteerd met de voortdurende stijging van de elektriciteitstarieven zijn steeds meer mensen op zoek naar oplossingen waarmee ze het conventionele energieverbruik kunnen verminderen. Een van de meest efficiënte en esthetische opties is de installatie van solar shingles, een technologie waarmee niet alleen op een duurzame manier elektriciteit kan worden opgewekt, maar die ook bijna onmerkbaar in het ontwerp van huizen wordt geïntegreerd.
Wat zijn zonnedakpannen en hoe werken ze?
In tegenstelling tot traditionele zonnepanelen, die bovenop het reeds gebouwde dak worden geïnstalleerd, maken zonnedakpannen vanaf het begin deel uit van de dakstructuur. Hun mechanisme is vergelijkbaar met dat van fotovoltaïsche panelen: elke dakpan bevat zonnecellen die licht opvangen en omzetten in elektrische energie.
Om het systeem goed te laten werken, is een omvormer nodig om de opgewekte stroom om te zetten in elektriciteit die in huis kan worden gebruikt. Er kan ook een systeem voor zonnehuizen worden geïnstalleerd om de opbrengst te optimaliseren. De hoeveelheid geproduceerde energie hangt af van de locatie en de hoeveelheid ontvangen zonlicht, dus de efficiëntie varieert afhankelijk van het klimaat.
Vier redenen om voor zonnedakpannen te kiezen
- Zelf energie opwekken: ze maken het mogelijk om gebruik te maken van een oppervlak dat vaak verspild wordt om schone en hernieuwbare elektriciteit te produceren. Hun prestaties liggen tussen 15% en 22% energie-efficiëntie, wat op lange termijn een aanzienlijke besparing betekent.
- Esthetische integratie: ze zijn ontworpen in verschillende kleuren en texturen om op te gaan in het dak zonder de architecturale harmonie te verstoren. Vanaf de straat zijn ze praktisch onzichtbaar.
- Gegarandeerde waterdichtheid: ze bieden dezelfde weerstand als conventionele tegels en zijn bestand tegen extreme weersomstandigheden zonder hun prestaties aan te tasten.
- Economische besparingen: met een levensduur tot 25 jaar kan de initiële investering in een redelijke tijd worden afgeschreven . Op de lange termijn betekent hun installatie een grote besparing op de elektriciteitsrekening.
Soorten zonne-shingles: meer dan alleen elektriciteit
Er zijn verschillende modellen zonne-shingles, afhankelijk van hun functie:
- Fotovoltaïsch: ze wekken elektriciteit op uit zonlicht.
- Thermisch: ze vangen warmte op om warm water en verwarming te produceren.
- Hybride: combineren beide functies voor een maximale efficiëntie.
Onzichtbare zonne-shingles: energie zonder de esthetiek te veranderen.
Voor wie op zoek is naar een nog discretere integratie, zijn onzichtbare zonneshingles de ideale oplossing. Deze transparante glazen stukken bootsen de vorm en grootte van conventionele dakpannen na en kunnen over een bestaande structuur worden aangebracht zonder dat er extra bouwwerkzaamheden nodig zijn. Ze wekken niet alleen efficiënt elektriciteit op, maar vallen ook niet op vanaf de straat, waardoor ze een perfect alternatief zijn voor gebieden waar conventionele zonnepanelen niet mogen worden geïnstalleerd.
Deze zonnedakpannen zijn een uitstekende investering voor wie op zoek is naar energie-efficiëntie, zonder de esthetiek van zijn huis op te offeren.