De medeoprichter van Microsoft is bezig met zijn meest faraonische project: een 15 minuten durende energiezelfvoorzienende stad in Europese stijl.
Toen Bill Gates Microsoft verliet, vertrok hij met het idee een filantroop te worden die de wereld beter zou maken. Sindsdien heeft hij elk jaar geïnvesteerd in openbaar onderwijs, vrouwen, gezinsplanning en vaccinatiecampagnes voor kinderen – goede werken, maar ver verwijderd van zijn meest ambitieuze project: het vanaf de grond opbouwen van de stad van de toekomst met een focus op technologie en duurzaamheid.
Een project van een dergelijke omvang kost tijd: zoals ArchDaily meldt, begon het allemaal in 2017 met de aankoop van 25.000 hectare grond in Arizona (iets meer dan 100 vierkante kilometer) voor 80 miljoen dollar, ongeveer dezelfde oppervlakte als de stad Barcelona, en is het de bedoeling dat het in 2028 klaar is. En het heeft al een naam: Belmont.
Belmont is niet alleen de stad van de toekomst, maar ook een stedelijk laboratorium.
Het is aanzienlijk kleiner dan andere Amerikaanse steden, waar je overal naartoe moet rijden, in overeenstemming met het Europese concept van de 15-minuten stad. Het idee is dat je met het openbaar vervoer in slechts een kwartier van de ene plek naar de andere kunt komen. Terwijl de stad Barcelona bijna twee miljoen inwoners telt, heeft Bill Gates een veel lagere bevolkingsdichtheid in gedachten: 182.000 mensen in 80.000 huizen, volgens The Express Tribune.
Het idee is dat Belmont woon-, winkel- en onderwijsgebieden zal samenbrengen, zodat de mensen die er wonen alles hebben wat ze nodig hebben en op een allesomvattende manier kunnen worden beheerd op gemeentelijk niveau.
Maar Belmont wordt ook een testlaboratorium waar de meest innovatieve stedelijke technologie zal worden toegepast, wat inhoudt dat er datacenters, netwerkinfrastructuren en hernieuwbare energiebronnen voor zelfvoorziening worden geïntegreerd. Het zal een autonoom transportnetwerk integreren dat gebruik maakt van elektrische voertuigen om alle delen van de stad met elkaar te verbinden, waardoor vervuiling en verkeer tot een minimum worden beperkt, en het zal een koolstofneutrale stad zijn die zonne-, elektrische en hydro-elektrische energie gebruikt om op residentiële en stedelijke schaal elektriciteit te leveren.
Maar Bill Gates en zijn stad staan voor een uitdaging: waterschaarste, zoals SmartCitiesDive laat zien. Arizona kampt met ernstige droogteproblemen, dus het veiligstellen van de watervoorziening voor de bevolking en de hulpbronnen zou de eerste grote hindernis zijn die genomen moet worden.
Wie betaalt dit allemaal? Een combinatie van de Belmont-groep en verschillende investeerders die zich aangetrokken voelen tot het project, hoewel de voortgang van de bouw en de werkelijke cijfers voor de uitvoering ervan onbekend zijn.