China blijft onverminderd technologische vooruitgang boeken. Hoewel veel innovaties gericht zijn op de civiele sfeer, versterken andere de militaire en inlichtingenmacht van het land. Een bewijs hiervan is een experimenteel systeem dat belooft objecten op kilometers afstand te kunnen analyseren. We hebben het hier over een technologie die een belangrijke sprong voorwaarts zou kunnen betekenen voor de spionagecapaciteiten van het land.
De informatie komt van de South China Morning Post, die beschrijft hoe een team van het Aerospace Information Research Institute van de Chinese Academie van Wetenschappen succesvolle waarnemingen heeft gedaan met een innovatief lasersysteem. Het werkt op optische golflengten en helpt om beelden te verkrijgen op enorme afstanden, als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.
Een nieuw observatiesysteem
Zoals we in de visuele weergave kunnen zien, hebben de onderzoekers het systeem ingezet op één oever van het Qinghai meer, een enorm alpenmeer in het afgelegen noordwesten van China. Aan de andere kant, 101,8 km verderop, installeerden ze een set reflecterende rijmpjes. Het indrukwekkende is dat het systeem, ondanks de enorme afstand, in staat was om details van slechts 1,7 mm breed te onderscheiden.
De laser maakt het verschil. Ze zeggen dat het een nauwkeurigheid van 15,6 mm bereikt bij het meten van afstanden, waarmee spionagecamera’s en telescopen met lenzen theoretisch met een factor 100 worden overtroffen. De waarnemingen moeten echter worden gedaan onder optimale weersomstandigheden, stabiele wind, weinig bewolking en, bij baanwaarnemingen, een heldere hemel.
Hoewel de tests op de grond zijn uitgevoerd, merkt de krant in Hongkong op dat de technologie gebruikt zou kunnen worden voor spionage vanuit de ruimte. Het ongekende vermogen om details op te pikken zou het mogelijk maken om gezichten te identificeren vanuit een baan om de aarde of, omgekeerd, om satellieten van vijandelijke landen met grote precisie te analyseren vanaf het oppervlak van onze planeet.
Als de vraag is hoe ze dit hebben bereikt, ligt het antwoord in een combinatie van innovaties. Om te beginnen splitsten de onderzoekers de laserstraal in een array van 4×4 microlenzen, waardoor ze de optische opening van het systeem konden vergroten van 7,2 mm (0,68 inch) tot 68,8 mm (2,71 inch). Met deze aanpak konden ze de gebruikelijke beperking tussen diafragmagrootte en gezichtsveld opheffen.
Daarnaast hebben ze een speciale lasermodule ingebouwd die signalen kan uitzenden met frequenties boven 10 gigahertz. Hierdoor bereikte het systeem een extreem fijne afstandsresolutie, waardoor zeer nauwkeurige afstandsmetingen mogelijk werden. Tegelijkertijd werd een smal kleurenspectrum aangehouden om de azimutresolutie te verbeteren en zo de detectie van details te optimaliseren.