China onthult zijn volgende generatie almachtige drone. Het kan de geluidsbarrière vier keer overwinnen

De technologie die gericht is op de ontwikkeling van drones blijft zich ontwikkelen en landen als China hebben laten zien dat ze het meest geavanceerde land op deze markt kunnen worden. Het bewijs hiervan is bijvoorbeeld deze krachtige drone die in staat is om de geluidsbarrière te doorbreken en zich met een snelheid van Mach-4 te verplaatsen, d.w.z. de snelheid die nodig is om de geluidsbarrière te doorbreken, die normaal gesproken op 1.234 kilometer per uur ligt, met 4 vermenigvuldigen.

Twee keer de snelheid van de Concorde

Deze commerciële drone, onlangs onthuld door China, wordt gekenmerkt door een snelheid die vier keer de geluidsbarrière kan doorbreken en is een UAV waarop veel hoop is gevestigd voor de hypothetische terugkeer van supersonisch vliegen in de toekomst. Sinds de Concord meer dan 20 jaar geleden werd opgeheven, zijn dergelijke vluchten stopgezet en een mogelijke terugkeer zou over een paar jaar mogelijk kunnen zijn met technologieën die veel geavanceerder zijn dan die van het begin van de 21e eeuw.

Deze drone zal echter nog moeten wachten om getest te worden, want er is bepaald dat de eerste tests pas in 2026 zullen beginnen. Het is dus een prototype waar nog aan gewerkt wordt met het oog op de tests die volgend jaar met deze UAV zullen worden uitgevoerd. Maar hoewel we nog moeten wachten om hem in actie te zien, is het bestaan van een drone die Mach-4 snelheden kan halen nog steeds een zeer opmerkelijk en opvallend feit.

Deze drone is meer dan 7 meter lang en weegt 1,5 ton, wat veel groter en zwaarder is dan de drones waar meestal over gesproken wordt. Hij kan met name een snelheid van Mach-4,2 bereiken op een hoogte van 20 kilometer. En als de eerste tests verlopen zoals verwacht, zou het volgende project een supersonisch commercieel vliegtuig zijn, waarvan de tests in 2030 moeten beginnen.

Een race met een voorsprong voor China

Ondanks voortdurende pogingen van de Verenigde Staten om zich te profileren als de belangrijkste militaire aannemer (hoewel het land tot op heden nog steeds onverslaanbaar is in termen van militaire handelscijfers), heeft China de afgelopen jaren laten zien dat het, met een kleiner budget, in staat is om machines te maken die in verschillende opzichten superieur zijn aan die van de Verenigde Staten.

Het meest recente voorbeeld is in feite op softwareniveau met de lancering van Deepseek, dat een veel efficiëntere aanpak laat zien voor een Kunstmatige Intelligentie, met een drastisch lagere investering, om resultaten op hetzelfde niveau te kunnen behalen, maar waarbij zowel de uitstoot als het energieverbruik tot een miniem niveau worden teruggebracht in vergelijking met de gigantische fabrieken die merken als Microsoft, NVIDIA en OpenAI openen om de werkkracht van hun AI’s op basis van brute kracht te vergroten.

Meneer faes 😁