Chinese halfgeleiderfabrikanten ontketenen een revolutie op de traditionele chipmarkt, vooral in volwassen knooppunten, en ontketenen een prijzenoorlog die hun westerse concurrenten in bedwang houdt. Met hun versnelde groei en sterke steun van de regering van Xi Jinping slokken Chinese bedrijven een steeds groter deel van de wereldwijde productie van volwassen knooppunten op, wat leidt tot ontslagen en verliezen bij industriële giganten. Dit effect is al de “China Shock” genoemd en zal dit jaar worden afgesloten met een wereldwijd aandeel van 28%.
In de tussentijd hebben Amerikaanse controles, die dit deels hadden moeten tegengaan, China’s strategie om zich te richten op minder geavanceerde maar strategisch cruciale technologieën voor de overgrote meerderheid van ’s werelds bedrijven alleen maar versterkt.
China Shock ontketent ongekende chaos in de sector en drijft veel fabrikanten aan de rand van de afgrond
In de afgelopen jaren heeft China zijn dominantie in de traditionele halfgeleiderproductie geconsolideerd, d.w.z. in rijpe en goedkope knooppunten, door gebruik te maken van zijn productiecapaciteit en financiële steun van de staat. Dit fenomeen, dat door insiders in de sector al de “China shock” of “Chinese schok ” wordt genoemd, is grotendeels te wijten aan de beperkingen die de Verenigde Staten hebben opgelegd en die de toegang van Chinese bedrijven tot spitstechnologie hebben beperkt.
Als reactie hierop heeft het land zijn investeringen verlegd naar rijpe procesknooppunten, waarvan de productie die van veel westerse fabrikanten al ver overtreft. Dit werd verwacht door de rivalen, maar de zaken zijn spannender geworden dan ze hadden moeten zijn.
Tegen het einde van 2025 zullen Chinese fabrieken naar schatting 28% van de wereldwijde productie van mature node-chips controleren, met voorspellingen voor een groei naar 39% tegen 2027. Deze ontwikkeling verstoort de industrie en heeft vooral gevolgen voor toepassingen in de auto-industrie en elektronische apparaten voor consumenten, waar deze chips essentieel blijven. De snelle expansie van China op dit gebied drukt de prijzen, waardoor een crisis ontstaat voor de traditionele fabrikanten.
De prijs is zo sterk gedaald dat er vanuit het Westen geen reactie mogelijk is zonder in een neerwaartse spiraal terecht te komen.
Hoewel we meestal een groot aantal bedrijven in de sector noemen, zijn er eigenlijk honderden meer in het spel, vooral waferfabrikanten die geen giganten zijn, maar gewoon grote bedrijven in volume. Deze worden het zwaarst getroffen, want wafers spelen een cruciale rol in alles wat er gaande is en zijn na mineralen, die China ook controleert, de meest elementaire bouwsteen:
“Nog maar twee jaar geleden kostte een 6-inch siliciumcarbide (SiC) wafer van wereldleider Wolfspeed $1.500,” vertelde een niet nader genoemde salesmanager bij een Duitse chipmaker aan Nikkei Asia. “Vandaag de dag wordt dezelfde 6-inch wafer verkocht voor slechts 500 dollar bij Guangzhou Summit Crystal Semiconductor, waar tientallen andere weinig bekende Chinese fabrieken hun wafers tegen vergelijkbare onmogelijke prijzen aanbieden.”
Zoals gemeld vanuit Azië is de situatie niet alleen gespannen, maar extreem. Deze drastische prijsverlaging heeft een domino-effect teweeggebracht in de industrie, waardoor Westerse bedrijven worden getroffen die niet kunnen concurreren met de Chinese kosten.
Nikei meldt dat Wolfspeed bijvoorbeeld 20% van zijn personeel heeft moeten inkrimpen nadat het zijn aandelenwaarde in drie jaar tijd met 96% zag kelderen. Onsemi, een andere zwaargewicht in de industrie, heeft ontslagen aangekondigd die 9% van het personeel treffen, in een context waarin de levensvatbaarheid van westerse fabrikanten van volwassen nodes steeds meer in gevaar komt.
Het Westen heeft de cutting-edge kaart gespeeld, China had geen andere keuze dan de kaart te kiezen die het kreeg… En het breidde uit
De verkoopdirecteur van Onsemi omschreef de groei van China in de sector als “een knock-out”. Hij voegde eraan toe: “We verwachten dat veel Chinese en buitenlandse spelers gekwetst zullen worden. Velen van hen hebben dat al gedaan en uiteindelijk zullen velen deze bloederige spelletjes moeten verlaten.
Het spel wordt niet voor iedereen volgens dezelfde regels gespeeld, zoals we allemaal weten. Via het “Grote Fonds ” van de staat heeft China meer dan 95 miljard dollar gestoken in de uitbreiding van zijn traditionele chipindustrie, met extra steun van lokale overheden om hun regionale fabrikanten te stimuleren. Geen wonder dus dat er vele miljarden uit de staatskas komen, betaald door burgers aan deze kant van de wereld, de CHIPS for America Act is daar een goed voorbeeld van.
Om de aflevering van vandaag en dit artikel af te sluiten, hoeven we alleen maar te bedenken dat de voorspellingen na de pandemie, toen Trump in zijn eerste ambtstermijn al de handelsoorlog tegen China begon, en na COVID zeiden dat China in 2030 33% van de markt zou innemen. Vandaag hebben we gezien dat ze er in slechts 4 jaar al 37% van hebben gemaakt, en het gaat veel fabrikanten op ons continent en anderen over de hele wereld, waaronder Japanners, Koreanen en Amerikanen, failliet maken.
Het is niet verrassend, en daarmee sluit ik af, dat Trump een SUPER halfgeleiderreus wil maken tussen TSMC en Intel, en we zullen zien of Samsung in zijn situatie niet in beeld komt. Zouden Japan en Europa hetzelfde moeten doen met Tokyo Electron en ASML? Zouden bedrijven als Applied Material en Lam Research meedoen? Wat duidelijk lijkt, is dat het extreem moeilijk is om te concurreren tegen een opgedofte reus met 1,5 miljard mensen aan zijn commando, klaar om alles te geven voor het land. We zullen zien hoe deze China Shock uitpakt in het volgende hoofdstuk van deze langlopende saga.