Cris Parga, gezondheidscoach en gezondheidsadviseur: “Niemand zou later dan 20.00 uur moeten eten, dat heeft grote negatieve gevolgen voor ons lichaam”.

Als we denken aan het leiden van een gezonder leven en het verbeteren van onze gewoontes, denken we altijd aan het aanpassen van ons dieet, sporten en proberen om prettiger en langer te slapen. Hoewel deze drie aspecten de sleutel zijn tot het verbeteren van ons leven, is er nog een andere sleutel die we over het hoofd zien: het tijdstip waarop we eten.

Het zal niet de eerste of de laatste keer zijn dat we op reis in Europa gedwongen zijn om onze etenstijd te vervroegen omdat veel etablissementen vroeg sluiten. Dit komt omdat, terwijl de gegevens aangeven dat Nederland gemiddeld rond 21:30-22:00 uur dineren, dit in Europa wordt vervroegd naar 19:00 uur. Er zijn verschillende redenen waarom Nederland zo laat eten.

In Nederland worden diners vaak gebruikt als een middel om gezellig samen te zijn, waardoor ze langer duren.

Redenen waarom Nederland zo laat eten

1 Verkeerde tijdzone: Nederland gebruikt de Midden-Europese tijdzone, hoewel het geografisch gezien zou overeenkomen met West-Europa (zoals Portugal of het Verenigd Koninkrijk). Daardoor komt de zon later op en gaat hij later onder, wat de etenstijden verschuift.

2 Gesplitste werkdag: In Nederland hebben veel bedrijven een lange lunchpauze (tussen 1 en 2 uur), waardoor je pas om 19.00 of 20.00 uur kunt stoppen met werken.

3 Cultuur van vrije tijd en sociaal leven: Als gevolg van de hitte gaan mensen later uit en mensen gebruiken diners als een moment om te socializen, waardoor ze langer duren.

4 De gewoonte om meerdere maaltijden per dag te eten: In Nederland eten we tot 5 maaltijden per dag, wat betekent dat snacken het noodzakelijk maakt om de etenstijd uit te stellen.

Zoals we zien is de gewoonte om laat te eten in Nederland moeilijk te veranderen vanwege alles wat het met zich meebrengt, maar steeds meer voedingsdeskundigen en experts waarschuwen voor de negatieve gevolgen hiervan voor ons lichaam.

“Niemand zou later dan 20:00 uur moeten eten, nooit”.

Cris Parga

Gezondheidscoach en persoonlijk adviseur Cris Parga legt via de podcast DisfrutaAprendiendo uit dat “niemand later dan 20:00 uur zou moeten eten vanwege de negatieve gevolgen die dit met zich meebrengt”. De expert erkent dat, “hoewel de mens wordt geregeerd door de zonnetijd, we doen wat we willen, we eten wanneer we willen en we staan op wanneer we daar zin in hebben”. Het zou volgens haar goed zijn om niet later dan 20:00 uur te eten, omdat we dan de nodige 2-3 uur spijsvertering hebben en het lichaam gaat slapen met de aanleg voor regeneratie die ’s nachts van nature plaatsvindt.

“Stel je voor dat we in een huis waren waar de onderhoudsmensen elke dag binnenkwamen. Nou, de onderhoudsmedewerkers in ons lichaam komen ’s nachts. Loodgieters, tegelzetters, elektriciens, schilders… Wat gebeurt er als de persoon misschien om 11 uur ’s avonds gegeten heeft? Nou, die deur is dicht en de onderhoudsmensen komen niet binnen. Wat gebeurt er? Nou, het resulteert in vroegtijdige veroudering en stress op de weefsels, omdat het lichaam die fase van slaap, van rust, niet respecteert zodat interne regeneratie kan plaatsvinden. De systemen worden verstikt en door verstikking ontstaat degeneratie en dus elke vorm van pathologie, stoornis of disfunctie,” legt Parga uit.

Om dit op te lossen, hoeven we alleen maar zoiets simpels te doen als onze agenda’s beter organiseren en proberen de tijd van al onze maaltijden te vervroegen. Zoals de expert uitlegt, is dit iets heel actueels, want we hoeven alleen maar te kijken hoe “vroeg” onze grootouders zijn bij de lunch en het avondeten. “Het is essentieel om dit te veranderen en dit is waar ik de meeste aandacht aan zou besteden, want alleen al door dit te veranderen, zou de persoon veel vitale kracht winnen”, waarschuwt Parga.

Meneer faes 😁