De techniek is gebaseerd op het afbreken van de meest complexe en moeilijk te begrijpen concepten en ze vervolgens weer samen te voegen om een solide basis op te bouwen.
Er zijn altijd onderwerpen waarop we kunnen vastlopen bij het leren ervan. Niet alleen tijdens onze studie, maar ook op het werk. Toch moeten we bepaalde onderwerpen leren, zelfs als ze niet onze sterkste kant zijn, en een paar kleine trucjes die helpen om bepaalde kennis vloeiender te verteren, zijn altijd welkom.
Richard Feynman staat bekend om het winnen van de Nobelprijs voor natuurkunde in 1965 en hij heeft gesproken over wat de makkelijkste manier is om een les te leren (ongeacht het onderwerp).
Zijn techniek is gebaseerd op het idee dat je de meest complexe en moeilijk te begrijpen concepten moet afbreken en dan weer in elkaar moet zetten om een solide basis te leggen. Stel je voor dat je dat ingewikkelde onderdeel moet uitleggen aan een kind of iemand die nog nooit van het onderwerp heeft gehoord.
Stappen om deze leertechniek uit te voeren
Zoals Jorge Sánchez López, die gespecialiseerd is in leren, op zijn LinkedIn zegt, is de eerste stap het opschrijven van de naam van het concept waar we aan gaan werken op een vel papier of een notitieblok.
Schrijf daar een uitleg van het concept op in eenvoudige taal. Hierdoor zul je je realiseren wat je al begrepen hebt en zul je iets dieper moeten graven in de termen die je niet kent, om bij die eenvoudige uitleg te komen.
Daarom kun je blijven werken aan het deel dat je niet begrijpt, om het beetje bij beetje vorm te geven en het op een eenvoudige manier uit te leggen. Je moet je ook niet beperken tot de basis die je hebt begrepen, maar ook andere delen van de les die moeilijker voor je zijn bestuderen en hetzelfde doen.
In principe zegt de Feynman-leermethode dat je, als het nodig is, terug kunt gaan naar de oorspronkelijke tekst totdat je de oplossing hebt gevonden om het te leren.
Het is niet zo dat je een tekst neemt en de woorden vervangt door andere woorden. In plaats daarvan moet je het op een eenvoudige manier schrijven die je kunt begrijpen en die elke andere persoon zonder kennis kan begrijpen.
Je kunt de informatie ook terugbrengen tot een paar sleutelwoorden en daarmee een overzicht maken, zodat je hersenen, wanneer je het resultaat herziet, analogieën en vergelijkingen kunnen maken. Je moet dit doen met alle concepten.
Als je de les hebt doorgenomen, moet je volgens het European Graduate Institute als volgende stap alles opschrijven wat je weet. Schrijf de les op, gebruik spreektaal, eenvoudige taal en werk alles uit wat je je herinnert.
Als je die hebt, kun je hardop aan jezelf uitleggen wat je moet leren. En doe dat totdat je niet meer naar het papier hoeft te kijken omdat je het onderwerp goed begrijpt. Je kunt ook iemand gebruiken die naar je les wil luisteren en het hem of haar laten begrijpen.