De aanbeveling van de koelexperts om de apparatuur correct te onderhouden en de prestaties ervan te verbeteren. Om dit apparaat goed te laten werken, moet het regelmatig worden gereinigd en hiervoor is er een zelfgemaakte en effectieve truc die het apparaat “zo goed als nieuw” maakt.
Specialisten in koeling raden een aantal eenvoudige stappen en richtlijnen aan voor het juiste onderhoud van deze apparatuur, om de prestaties te verbeteren of te voorkomen dat hij kapot gaat.
Tips voor het reinigen van airconditioners
Eerst en vooral moet je het apparaat uitschakelen en de stekker uit het stopcontact halen en de filters verwijderen. Daarvoor moet je het deksel openen, de filterhouder eruit halen en al het opgehoopte vuil schoonmaken. Je kunt het stof verwijderen met een stofzuiger.
De tweede stap is het schoonmaken van de kieren, wat je kunt doen met water en zeep. Richt je op het roostergebied, want dit is het gebied waar het meeste vuil zich ophoopt, dus het is raadzaam om een doek met water en neutrale zeep te gebruiken en het gebied voorzichtig schoon te vegen.
Als het erg vuil is, kun je de aircofilters voor het schoonmaken onderdompelen in koud water, nooit heet, anders kun je ze beschadigen. Je kunt ze ook borstelen met antibacteriële zeep en afspoelen met veel water.
Daarnaast kun je, voor wie een lichte, schone geur wil toevoegen, een beetje parfum op de luchtfilters spuiten, waardoor het apparaat niet alleen schoon blijft, maar de uitgestoten lucht ook een aangename geur krijgt.
Het is belangrijk om de buitenkant van de airconditioner schoon te maken
Als je de binnenkant van de airconditioner hebt schoongemaakt, is het tijd om naar de buitenkant te gaan. Dit is meestal iets moeilijker te onderhouden, omdat zich hier het koelgas bevindt en omdat het apparaat meestal aan de gevel of hoog aan een muur is geïnstalleerd. Om deze redenen is het raadzaam om er voorzichtig mee om te gaan.
Bovendien moet er speciaal op worden gelet dat de luchtinlaten van de buitenunit en de afvoerpijp niet worden geblokkeerd door voorwerpen die het gebruik kunnen hinderen. Het is ook essentieel om de wisselspoel te reinigen met een borstel of met perslucht om ervoor te zorgen dat hij goed werkt. Het is echter aan te raden om deze handelingen door een vakman te laten uitvoeren.
Om te controleren of alles in orde is, is het ten slotte het beste om het systeem aan te zetten en te controleren of het goed werkt. Na een paar minuten mogen er geen vreemde geluiden of trillingen te horen zijn en moet je controleren of het apparaat koelt door het een tijdje te laten draaien. Als je merkt dat er weinig koeling of een zwakke luchtstroom is, moet je misschien een technicus bellen voor een meer gedetailleerde controle.
Wat te doen met je airconditioner
Een van de zomerdilemma’s is op welke temperatuur je de airco moet instellen. Het energiesecretariaat van Rio Negro legt uit dat het het beste is om de thermostaat in te stellen tussen 24 en 26 graden om kamers efficiënt te koelen. “Elke graad onder dit bereik kan het verbruik tot 8% verhogen. Schakel daarnaast de apparatuur in onbezette kamers uit en combineer het gebruik ervan met ventilatoren om de koude lucht gelijkmatig te verspreiden,” aldus het secretariaat.
Ondertussen gaf het bedrijf Edersa een reeks argumenten waarom airconditioning op 24 graden Celsius moet worden ingesteld. “Het menselijk lichaam is niet voorbereid op plotselinge temperatuursprongen en airconditioning droogt de slijmvliezen uit en verzwakt het immuunsysteem. Vermijd temperatuurverschillen van meer dan 8 of 10 graden tussen binnen en buiten,” aldus de onderzoekers.
“Volgens deskundigen is overdag tussen 24 en 26 graden Celsius comfortabel voor het menselijk organisme. s Nachts daarentegen daalt de lichaamstemperatuur en kan de airconditioner op een hogere temperatuur staan tijdens het slapen,” voegden ze eraan toe.
“Airconditioning heeft tijd nodig om de temperatuur omlaag te brengen, en bij 18 graden koelt het de kamer niet sneller, maar het verhoogt wel het energieverbruik aanzienlijk. Elke graad die wordt verlaagd is een stijging van 8% tot 10% in het verbruik,” zeiden ze.