Tegenwoordig zijn smartphones apparaten boordevol geavanceerde technologie, van indrukwekkende graphics tot camera’s die kunnen wedijveren met professionele camera’s en kunstmatige intelligentiesystemen die ons helpen bij onze dagelijkse taken. Maar ondanks deze vooruitgang is een van de belangrijkste aspecten voor gebruikers nog steeds de batterij: de capaciteit en vooral de levensduur. Het heeft weinig zin om een hypermoderne telefoon te hebben als de batterij niet lang genoeg meegaat om hem te gebruiken wanneer we hem het hardst nodig hebben.
Of je telefoon nu een krachtige batterij heeft of een beperktere, er zijn bepaalde trucjes waarmee je de levensduur kunt optimaliseren en bovendien kunt verlengen. Lionvolt startup CTO Sandeep Unnikrishnan geeft een aantal praktische tips gebaseerd op zijn ervaring in batterijontwikkeling.
Vermijd het opladen van het apparaat tot 100%
Unnikrishnan’s eerste tip in Moskisvet is om de batterij niet constant tot 100% op te laden. Hoewel veel gebruikers gewend zijn om hun telefoon ’s nachts op te laden, legt de expert uit dat een lading tussen 20% en 80% de beste manier is om de batterij op de lange termijn te behouden. Hoewel dit niet altijd mogelijk is vanwege de dagelijkse eisen, is het ideaal om te voorkomen dat de batterij regelmatig tot 100% wordt opgeladen.
Een andere tip heeft betrekking op โlaadoptimalisatieโ. Met deze functie, die beschikbaar is op zowel iPhones als Android-telefoons, kan het apparaat leren van de laadgewoonten van de gebruiker en het opladen boven de 80% uitstellen tot het nodig is. Het inschakelen van deze optie kan een eenvoudige manier zijn om de levensduur van de batterij te maximaliseren.
Gebruik de telefoon niet tijdens het opladen

Een derde veelgemaakte fout waar Unnikrishnan op wijst, is het gebruik van de telefoon tijdens het opladen. Dit kan overmatige warmte genereren, wat een negatieve invloed heeft op de batterij. Temperatuur is een belangrijke factor in de levensduur van de batterij en zowel extreme hitte als extreme kou kunnen de slijtage van de batterij versnellen. Het is ook aan te raden om de telefoon tijdens het opladen niet onder een kussen of deken te leggen, omdat dit kan bijdragen aan verdere oververhitting.
Tot slot adviseert de expert om altijd de originele oplader te gebruiken die bij de telefoon is geleverd en door de fabrikant wordt aanbevolen. Kwalitatief slechte of niet-standaard opladers kunnen oververhitting en andere problemen veroorzaken die na verloop van tijd de gezondheid van de batterij aantasten.