Numismatiek wint terrein onder veel lekenverzamelaars. Het is niet alleen een hobby met grote historische waarde, maar ook een zeer winstgevende investering.
Numismatiek krijgt steeds meer aanhangers, omdat het niet alleen een hobby is met een grote historische waarde, maar ook een mogelijke investering.
Liefhebbers van de wereld van munten wijden zich aan het analyseren van stukken, bestuderen hun geschiedenis grondig en zoeken naar mogelijke onvolkomenheden, kenmerken, munttechnieken of het aantal uitgegeven munten om het gewenste unieke exemplaar te vinden.
Sommige verzamelaars zoeken munten van alle soorten, terwijl anderen zich specialiseren in munten uit een bepaald land of een bepaalde periode, zeldzame ontwerpen of beperkte edities. Er zijn ook mensen die hun interesse richten op exemplaren van edelmetaal, goud of zilver, wat deze hobby nog fascinerender maakt.
De echte waarde van een munt bepalen is niet altijd gemakkelijk als je niet over de juiste kennis beschikt of als je geen expert raadpleegt, hoewel er factoren zijn die in het voordeel werken: zeldzaamheid, het aantal exemplaren dat is geslagen, leeftijd of staat van bewaring, dragen allemaal bij aan de waarde.
Zoals op elke markt bepaalt de wet van vraag en aanbod de prijs: hoe schaarser en begeerlijker een stuk is, hoe hoger de prijs zal zijn.
Muntfouten die bij elkaar optellen
Zelfs muntfouten of bijzonderheden kunnen de prijs verhogen, waardoor deze defecte munten echte schatten worden voor verzamelaars.
Dit is het geval bij de munt waar we het vandaag over hebben. Het is een munt die in 2002 in Griekenland is geslagen. Het is “een zeldzaamheid voor verzamelaars”, zoals de verkoper waarschuwt op Ebay, het portaal waar hij wordt verkocht voor 1.849,99 euro.
En wat is er zo bijzonder aan? Nou,er is een‘s’ gegraveerd in een van de onderste sterren op de achterkant.
de mysterieuze ‘s
Het bijzondere aan deze munt is dat hij weliswaar Grieks is, maar niet in Griekenland is geslagen, maar in Finland, in Vantaa. In feite geloven de experts, volgens de eigenaar van de munt, “dat de munt overeenkomt met de beginletter van ‘Suomi’, de Finse naam voor Finland. Op deze manier proberen ze “de rol van het land in de munt” weer te geven, die het had.
Het blijkt dat Griekenland pas in 2001 toetrad tot de eurozone en dus maar één jaar de tijd had – tot 1 januari 2002 – om alle munten te slaan, niet genoeg tijd, waardoor het gedwongen zou zijn geweest om hulp te vragen aan andere landen, waaronder Finland, vandaar de mysterieuze ‘s’.
Op de munt is een vrouw afgebeeld die op een stier zit. Dit is een scène uit een mozaïek van Sparta met de ontvoering van Europa door Zeus, die wordt afgebeeld in de vorm van een stier.
Volgens sommige media zijn er ongeveer 70 miljoen van deze munten, dus het lijkt erop dat ze niet zo exclusief zijn als sommigen zouden willen, hoewel er exemplaren zijn met een muntfout die ze exclusiever maakt.
Waar kun je deze munten krijgen?
Juist hun zeldzaamheid en de vraag op de markt is een van de factoren die de prijs van een van deze munten bepalen. De prijs kan ook afhangen van de intrinsieke waarde, die wordt bepaald door het materiaal waarvan de munt is gemaakt.
Maar hoe kom je aan deze stukken? Er zijn verschillende markten. Aan de ene kant gespecialiseerde winkels, online portals, zoals in dit geval, veilingen, beurzen of zelfs toevallige vondsten in oude familielades.
JE KAN BELANGRIJK ZIJN: Dit is de gelimiteerde 18e verjaardagsmunt van prinses Leonor.