De Japanse techniek voor meer ruimte in de garderobe

Sinds een paar weken zijn jassen de kledingstukken die we het meest zien en gebruiken vanwege de zeer lage temperaturen die we in sommige delen van Nederland ervaren. In deze tijd van het jaar is het dus bijna een uitdaging om de kledingkast waarin we ze bewaren te organiseren, vooral in huizen waar meerdere mensen wonen.

Het gebrek aan ruimte voor deze koffers is iets wat veel voorkomt, dus we proberen altijd een draai te geven aan de methode die we gebruiken om te zien of we het op de een of andere manier kunnen optimaliseren. Er zijn talloze video’s op sociale netwerken die het hebben over trucs en tips om het op de best mogelijke manier te doen, dus vandaag zullen we zien wat de ultieme strategie is om onze jassen deze winter te plaatsen.

Het Japanse geheim om jassen op te ruimen

Velen van ons hebben vast wel eens gehoord van Marie Kondo, want een paar jaar geleden werd ze een wereldwijd fenomeen dankzij haar advies over hoe we elke ruimte in ons huis kunnen organiseren, waaruit de methode KonMari is voortgekomen. Dit systeem is gebaseerd op het houden van alleen datgene wat ons gelukkig maakt, iets dat varieert van kleding tot boeken, decoratieve objecten, gebruiksvoorwerpen, enz.

In dit specifieke geval is het eerste wat we moeten doen de jassen selecteren die we echt gebruiken en waar we ons goed bij voelen, omdat we vaak kleding verzamelen die we om verschillende redenen niet meer gebruiken: ze zijn uit de mode, ze passen ons niet meer, we hebben andere modellen gekocht die we mooier vinden, enz. Als we de jassen die we niet meer nodig hebben wegdoen, maken we niet alleen ruimte vrij, maar krijgen we ook een functionelere garderobe.

Nadat we onze selectie hebben gemaakt en de jassen die we niet meer willen houden hebben weggedaan, is het tijd om de jassen zo op te vouwen en op te bergen dat ze zo min mogelijk ruimte innemen, iets wat ook deel uitmaakt van de KonMari-methode en wat we hieronder zullen uitleggen.

Jassen opvouwen om ruimte te besparen

  • De geoptimaliseerde hangertechniek is handig als je je jassen liever hangend houdt, waarbij het aan te raden is om ze helemaal dicht te knopen en de mouwen naar binnen te vouwen. Het onderste deel van de jas wordt dan door de hangerstang gestoken, waardoor een vouw ontstaat die het volume van de jas vermindert. Tot slot steken we de hanger door de kraag van de jas.
  • Opgevouwen in een doos bewaren is een andere methode, die bedoeld is voor mensen die jassen liever in dozen of kratten bewaren. Om dit te doen moeten we de mouwen onder de jas leggen, zodat de achterkant naar buiten wijst, en dan de onderkant half vouwen. Tot slot brengen we het bovenste deel naar voren, waarbij we de randen op elkaar afstemmen.

De redenen om deze technieken toe te passen op je jassen

We hebben natuurlijk al gezegd dat het belangrijkste voordeel is dat de jassen op deze manier veel minder ruimte in beslag nemen, maar dat is niet het enige:

  • De jassen gaan langer mee, want als ze goed opgevouwen zijn of op de juiste manier worden opgehangen, voorkomen we dat ze vervormen na verloop van tijd of dat ze kreuken krijgen.
  • Dankzij deze technieken geven we onze kledingkast en onze kleding veel meer toegankelijkheid en orde, waardoor we in de toekomst gemakkelijker de jas kunnen vinden die we willen dragen zonder te hoeven rommelen en alles overhoop te halen.
  • Het feit dat onze kledingkast goed geordend is, zorgt voor een betere ventilatie, waardoor stofophoping op onze kleding, inclusief jassen, wordt voorkomen.
Meneer faes 😁