De meest voorkomende vaatwassercyclus die uw apparaat kan beschadigen

Het meest gebruikte vaatwasserprogramma in Nederland huishoudens wordt door experts beschouwd als het minst efficiënte en schadelijk voor het apparaat.

De vaatwasser is een onmisbaar apparaat in onze huizen dat tijd en moeite bespaart bij huishoudelijke klusjes. Een veelgemaakte fout bij de keuze van het vaatwasprogramma kan echter de efficiëntie en duurzaamheid ervan beïnvloeden. Dit is het zogenaamde snelle programma, dat ondanks zijn populariteit misschien niet de beste keuze is.

Hoewel de snelle cyclus snelheid en besparingen belooft, gaat de werking ervan, gebaseerd op een aanzienlijke tijdsbesparing, ten koste van de kwaliteit van de was. Wanneer keukengerei vetvlekken of etensresten heeft die moeilijk te verwijderen zijn, is het snelle programma niet in staat om ze volledig schoon te maken, waardoor het nodig is om een nieuwe cyclus te programmeren of een handwas te doen.

Een ander kenmerk van deze cyclus is dat de watertemperatuur ook lager is, waardoor de vaatwasser het vermogen verliest om bacteriën en vuil te verwijderen. Langere cycli daarentegen verbruiken weliswaar meer energie, maar zorgen ervoor dat de vaatwasser hogere temperaturen kan bereiken, waardoor het keukengerei grondig gereinigd wordt.

Een andere mythe die rond het snelle programma is ontstaan, is dat het minder energie verbruikt omdat het korter is. Dit is niet helemaal waar, want door meer druk te gebruiken om in minder tijd schoon te maken, is het verbruik hetzelfde of zelfs hoger. Het is beter om geoptimaliseerde cycli te gebruiken voor een effectieve reiniging zonder de wastijden te versnellen.

Dit kan het apparaat voortijdig verslijten.

Door het snelle programma te blijven gebruiken, kan het apparaat ook voortijdig verslijten. Snelle cycli berusten op het gebruik van meer druk en snelheid, wat de interne onderdelen van de vaatwasser en de levensduur ervan beïnvloedt. En het is niet alleen de vaatwasser die beschadigd raakt, ook het vaatwerk dat we erin stoppen raakt beschadigd, want er zijn bepaalde materialen die niet voorbereid zijn op deze wasomstandigheden en die niet alleen niet goed gewassen worden, maar ook beschadigd of gebroken kunnen raken.

Met deze problemen raden experts aan om langere of specifieke cycli te programmeren voor het type lading, zoals de “eco”-cyclus die, hoewel hij langer duurt, een efficiënte optie is die minder water en energie verbruikt.

Hoewel het niet nodig is om het gebruik van de snelle afwascyclus volledig uit te bannen, is het van vitaal belang om je bewust te zijn van de nadelen en beperkingen om er evenwichtig gebruik van te maken. Dit zorgt niet alleen voor een grondiger reiniging, maar ook voor een langere levensduur van het apparaat en energiebesparing op de lange termijn.

Meneer faes 😁