Ondanks de voortdurende milieuveranderingen op aarde, zoals variaties in de kleuren van de oceanen en zelfs veranderingen in de rotatie van de planeet, is er nieuws dat, al is het maar minimaal positief, hoop biedt. Een voorbeeld is het volledige herstel van de ozonlaag, dat tussen 2040 en 2066 voltooid zou kunnen zijn.
Volgens een rapport van het wetenschappelijke beoordelingspanel van het Montreal Protocol zal de ozonlaag in 2066 weer het niveau van 1980 bereiken. Dit is bevestigd door het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) en de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).
De voorspelling geeft aan dat verschillende regio’s van de ozonlaag voor die datum hersteld zullen zijn, waarbij het gat in de Noordpool naar verwachting tussen 2040 en 2045 volledig gedicht zal zijn.
Het gat in de ozonlaag, dat in 1980 werd ontdekt, leidde in 1987 tot de ondertekening van het Protocol van Montreal. Dit internationale verdrag heeft als doel de ozonlaag te beschermen door het gebruik van stoffen die de ozonlaag aantasten te verbieden.
Vervolgens werd het Kigali-amendement toegevoegd, een overeenkomst om de productie en consumptie van fluorkoolwaterstoffen (HFK’s) en chloorfluorkoolwaterstoffen (HCFK’s) te verminderen. Hoewel deze verbindingen de ozonlaag niet direct aantasten, dragen ze wel bij aan het broeikaseffect. Daarnaast is de wijziging bedoeld om de energie-efficiëntie van koel- en airconditioningsystemen te verbeteren.
De gevolgen van de ozonlaag voor de planeet
De bezorgdheid over de ozonlaag is in de loop der tijd afgenomen en wordt alleen weer relevant bij extreme weersomstandigheden. Internationale maatregelen lijken echter te werken, althans volgens wetenschappelijke voorspellingen.
Dit natuurlijke schild is essentieel om het leven op aarde te beschermen tegen ultraviolette (UV) straling. Het behoud ervan is essentieel om langetermijnproblemen te voorkomen die de mensheid zouden kunnen treffen.
Als het protocol strikt wordt nageleefd, kan een volledig herstel van de ozonlaag werkelijkheid worden, waardoor een van de belangrijkste milieuproblemen van de afgelopen decennia wordt weggenomen.