Deze dokter waarschuwt iets wat velen van ons doen: “Ga niet slapen na 23:00 uur”.

Na een uur naar bed gaan en niet genoeg rusten kan gevolgen hebben voor onze gezondheid als het een gewoonte wordt.

Als het om onze gezondheid gaat, is een goede nachtrust essentieel. De overtuiging dat je acht uur moet slapen is een van de meest wijdverspreide, hoewel recente studies suggereren dat dit misschien niet helemaal juist is. Over één punt zijn experts het echter eens: te laat naar bed gaan heeft gevolgen.

Hierop wordt gewezen door een specialist in epigenetica en interne geneeskunde, die uitlegt hoe slapen na 23:00 uur gevolgen kan hebben. Als deze gewoonte een gewoonte wordt, kan dat verschillende gevolgen hebben voor onze gezondheid.

Vroeg naar bed is beter

Het is niet verplicht om precies acht uur te slapen; in sommige gevallen kan zelfs minder dan zeven uur slapen gunstig zijn. Wat echter echt belangrijk is, is het handhaven van een adequate rusttijd, en dit is wat Dr. Alexandre Olmos, een expert in epigenetica en interne geneeskunde die op Mallorca werkt, beweert .

Volgens deze specialist kan regelmatig na 23.00 uur naar bed gaan een negatieve invloed hebben op het lichaam, omdat het circadiane ritme verandert en problemen kan veroorzaken zoals slapeloosheid, vermoeidheid overdag, verminderde concentratie en lagere cognitieve prestaties. “In de eerste week wordt je biologische klok uit balans gebracht. Dit beïnvloedt je energie gedurende de dag en je concentratievermogen. Het beïnvloedt zelfs je eetlust, waardoor de kans op hunkering naar ongezond eten toeneemt.”

Af en toe uitslapen is geen significant probleem, maar als deze gewoonte zich na verloop van tijd herhaalt, worden de effecten op de gezondheid duidelijker. Volgens de specialist: “In de tweede week begin je veranderingen in je huid op te merken. Laat slapen vermindert de collageenproductie, waardoor veroudering versnelt. Je kunt ook merken dat je geïrriteerder bent en moeite hebt om met stress om te gaan”.

In de derde week wordt de hormonale ontregeling merkbaarder. Dr. Olmos legt uit dat “slaaptekort het cortisolniveau kan verhogen, wat het risico op het vasthouden van buikvet en een verzwakt immuunsysteem verhoogt”.

De negatieve effecten worden echter nog verergerd als deze gewoonte tot in de vierde week voortduurt, omdat het constante slaaptekort de genexpressie begint te veranderen. “Genen die geassocieerd worden met chronische ontstekingen worden geactiveerd, terwijl genen die DNA repareren en beschermen tegen celveroudering uitgeschakeld worden. Kortom, minder dan acht uur per dag slapen vermindert je levensverwachting en levenskwaliteit,” concludeert de specialist.

Meneer faes 😁