Deze uitvinding is bedoeld om jaloezieën, markiezen en rolgordijnen te vervangen: het creëert schaduw als het warm is en laat de zon binnen als het koud is.

Als we thuis grote ramen hebben, moeten we in de lente en de zomer waarschijnlijk wat extra’s installeren om schaduwplekken te hebben om te voorkomen dat de zon het huis binnendringt, het interieur verwarmt en ons geld laat uitgeven aan airconditioning.

Het is gebruikelijk om te kiezen voor de klassieke zonwering, jaloezieën, rolluiken en gordijnen, die het gemakkelijker maken om de lichtinval te regelen, hoewel er ook andere alternatieven zijn, zoals de uitvinding die we vandaag brengen.

Zonwering die zich aanpast aan de omstandigheden van de omgeving

Onderzoekers van de universiteiten van Stuttgart en Freiburg hebben Solar Gate gecreëerd, een innovatief systeem dat zich naar eigen zeggen passief kan aanpassen aan klimaatomstandigheden zonder extra energie te gebruiken.

Ze hebben de eigenschappen van bepaalde materialen door middel van computationeel ontwerp gebruikt om een coating te maken die zich belooft aan te passen aan klimaatveranderingen zonder dat daar energie of andere mechanische elementen voor nodig zijn.

Het is wat zij noemen een adaptief en autonoom zonweringsysteem gebaseerd op natuurlijke materialen waarvan het ontwerp is geïnspireerd op de bewegingsmechanismen van ananassen, die open en dicht gaan afhankelijk van variaties in vochtigheid en temperatuur.

Met behulp van 3D-printers creëerden de wetenschappers een cellulosestructuur die lijkt op die in plantenweefsel, een materiaal dat opzwelt of samentrekt afhankelijk van variaties in vochtigheid. Wanneer er dus meer vocht is, absorberen de vezels een deel ervan, waardoor de geprinte elementen opkrullen en open gaan staan.

Als de relatieve vochtigheid lager is, bijvoorbeeld als er veel zonlicht in het raam valt, laat het materiaal water los, trekt het samen en sluit het de structuur, waardoor er geen licht doorgelaten kan worden. Dit adaptieve zonweringssysteem is meer dan een jaar getest onder echte weersomstandigheden en is geïnstalleerd in de Biomimetic Shell, een testgebouw aan de Universiteit van Freiburg.

Het resultaat is dat de structuur in de wintermaanden zijn elementen opent om zonlicht binnen te laten en natuurlijke verwarming van het interieur te bevorderen. In de zomer daarentegen zijn ze gesloten , waardoor er minder licht binnenkomt en de temperatuur van het gebouw daalt.

Meneer faes 😁