Deze uitvinding wil dat we het huis kunnen koelen zonder airconditioning te gebruiken: 8,4ºC minder zonder elektriciteit te gebruiken.

Het belooft de binnentemperatuur passief te helpen verlagen zonder energie te verspillen. Als het gaat om het koelen van het huis in de zomermaanden, zijn airconditioningsystemen de meest efficiënte optie, maar ze hebben het nadeel dat ze grote hoeveelheden elektriciteit nodig hebben om te werken.

Vandaar het belang van nieuwe ontwikkelingen en uitvindingen waarmee soortgelijke effecten passief kunnen worden bereikt. Dat wil zeggen, zonder energie te verbruiken terwijl ze werken.

Een gevelbekleding die huizen koelt

In deze context komt de uitvinding die we je vandaag presenteren, ontwikkeld door een internationaal team van materiaalwetenschappers aan de Pennsylvania State University, die in feite bestaat uit een innovatieve technologie op basis van poreuze plastic platen waarmee gebouwen gekoeld kunnen worden door middel van radiatieve koeling.

De poreuze platen zijn gemaakt van polymethylmethacrylaat (PMMA), een materiaal dat warmte kan afvoeren door het af te geven aan de ruimte, en zijn in dit geval 2,1 millimeter dik.

Hoeveel kunnen ze een kamer koelen? De makers leggen uit dat ze in staat zijn om de temperatuur van een afgesloten ruimte tot 8,4°C te verlagen, volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Advanced Materials Technologies. Hiervoor kan de uitvinding zowel kortgolvig infrarood licht als zichtbaar licht reflecteren .

Om de platen te maken, gebruikten de onderzoekers een methode die PMMA-poeder samensmelt tot platte platen met poriën van verschillende grootte, vergelijkbaar met de poriën van de menselijke huid, maar in dit geval verstrooit het licht en bevordert het de warmteafgifte naar buiten.

Overdag reflecteren de lamellen tot 96% van het zichtbare licht en de infrarode straling. Als de nacht valt, zendt het materiaal middengolvige infraroodstraling naar buiten uit, waardoor de oppervlakken afkoelen.

In de eerste tests met een doos van het materiaal was de temperatuur van de buitenlucht 26,7°C, maar de binnenkant van de doos bereikte 18,5°C, een opmerkelijke daling vergeleken met een kartonnen doos van dezelfde afmetingen, maar slaagde er slechts in om de binnentemperatuur te verlagen tot 24°C.

Zijn er problemen met deze technologie? Nou, naast de productiekosten, die nog moeten worden bepaald, hebben de poreuze PMMA-platen een beperkte levensduur van slechts een paar jaar, dus ze zouden na verloop van tijd moeten worden vervangen. Het materiaal kan echter worden gefreesd, gerecycled en hersynthetiseerd.

Meneer faes 😁