Dit is de meest begeerlijke partner volgens een nieuwe theorie: als je zo bent, ben je een hit op de datingmarkt.

Sommige mensen vinden gemakkelijk de liefde en bouwen blijvende relaties op, terwijl anderen een eindeloze emotionele achtbaan in hun liefdesleven ervaren. Voor sommigen komen en gaan relaties; voor anderen lijkt een band een onmogelijke missie. Maar is het echt een kwestie van geluk of spelen er diepere factoren mee?

De psychologie suggereert dat relaties niet alleen een kwestie van toeval zijn. Er zijn patronen die beïnvloeden hoe we ons binden aan anderen, en een van de belangrijkste aspecten is hechtingsstijl. Dit concept, gebaseerd op de theorie van John Bowlby, is de afgelopen decennia uitgebreid en opnieuw geïnterpreteerd. Het is nu bekend dat onze jeugdervaringen en ook onze genen een bepalende rol kunnen spelen in de manier waarop we onze liefdevolle relaties opbouwen.

De invloed van gehechtheidsstijl op relaties

Traditioneel worden vier gehechtheidstypes onderscheiden: veilig, vermijdend, angstig en ongeorganiseerd. Psycholoog en psychotherapeut Hanna Markuksela wijst er echter op dat de statische indeling van deze stijlen achterhaald is. In haar boek “The Secret to Choosing a Partner” (2024) stelt ze voor om te spreken over “hechtingsstrategieën ” in plaats van vaste categorieën, omdat mensen hun patronen kunnen veranderen op basis van hun ervaringen en relaties.

Studies hebben aangetoond dat veilige gehechtheid het meest stabiel en wenselijk is in een relatie. Degenen die zijn opgegroeid in een evenwichtige, verzorgende omgeving die adequaat reageerde op hun emotionele behoeften , ontwikkelen een manier van relateren die gebaseerd is op vertrouwen en stabiliteit. Het zijn mensen die geen dynamiek van afhankelijkheid of vermijding genereren, waardoor ze emotioneel gezondere partners zijn.

De moeilijkheden van vermijdende en angstige gehechtheid

Aan de andere kant lijken mensen die een vermijdende gehechtheid ontwikkelen vaak zelfverzekerd, maar zijn ze in werkelijkheid bang voor emotionele intimiteit. Deze mensen, die sinds hun kindertijd geleerd hebben om hun emoties te onderdrukken, hebben de neiging om afstand te nemen wanneer relaties te hecht worden.

Mensen met een angstige gehechtheid zoeken daarentegen constante bevestiging en kunnen drama verwarren met liefde, wat resulteert in intense maar onstabiele relaties.

Deze combinatie van stijlen kan leiden tot de bekende ‘jaag en vlucht’ dynamiek in een koppel. Een persoon met angstige gehechtheid kan zich aangetrokken voelen tot iemand die juist vermijdend is vanwege het mysterie dat ze projecteren. Als de relatie zich echter verdiept, trekt de vermijdende persoon zich terug en intensiveert de angstige persoon zijn of haar eisen, waardoor een vicieuze cirkel van frustratie en ontgoocheling ontstaat.

De meest aantrekkelijke koppels op de datingmarkt

Hoewel chemie en initiële aantrekkingskracht een belangrijke rol spelen bij de keuze van een partner, suggereren studies dat veilig gehechte mensen op de lange termijn als de meest aantrekkelijke worden gezien.

Hun communicatievaardigheden, emotionele stabiliteit en gebrek aan psychologische spelletjes stellen hen in staat om gezonde, langdurige relaties op te bouwen. Bovendien kunnen ze partners met andere hechtingsstijlen in evenwicht helpen brengen, wat meer veiligheid in de relatie bevordert.

Markuksela waarschuwt echter dat gehechtheid niet de enige factor is die het succes van een relatie bepaalt. Kenmerken zoals persoonlijkheid, waardecompatibiliteit en emotionele intelligentie spelen ook een belangrijke rol.

Hoewel het hebben van een veilige band een voordeel kan zijn op de datingmarkt, ligt het echte succes in de liefde in de wil om te groeien en een gezonde band op te bouwen met de juiste partner.

Meneer faes 😁