Dit is de plant die angst kalmeert en je helpt slapen als een baby – alle voordelen volgens de wetenschap

Of het nu gaat om zaden, aftreksels of gesauteerde venkelbladeren, venkel is een echte schat voor je gezondheid.

Venkel is een onmisbare plant in veel mediterrane keukens, zoals de Italiaanse, Griekse of Marokkaanse. Venkel komt oorspronkelijk van de Middellandse Zeekust, maar in de Spaanse keuken worden de zaden, die lijken op die van komijn, vaker gebruikt. De bladeren worden echter ook gebruikt om dille, peterselie of koriander te vervangen bij het kruiden van gerechten. Ze zorgen voor een complexe smaak tussen zoet en pittig , die doet denken aan zoethout en anijs.

Hoewel de culinaire kwaliteiten van venkel het meest bekend zijn, is het ook populair om ’s ochtends een aftreksel van de bladeren te maken om te drinken.

De gezondheidseigenschappen van venkel

Javier Echavarren, bioloog-voedingsdeskundige en lid van de Spaanse Academie voor Voeding en Diëtetiek, legt aan Nutriendo uit: “De chemische samenstelling van de actieve ingrediënten in de verschillende delen van de plant is zo rijk en gevarieerd dat het voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt. Zo vinden we onder andere essentiële oliën, monoterpenen, fytosterolen en flavonoïden.

Venkel wordt van oudsher gebruikt om angstgevoelens te kalmeren vanwege de ontspannende effecten, zoals blijkt uit dit onderzoek. Als het als thee of extract wordt geconsumeerd, werkt het als een natuurlijk kalmerend middel dat het makkelijker maakt om in slaap te vallen.

De zaden worden in verschillende culturen gebruikt om de spijsvertering te bevorderen en dat is heel logisch: het is een natuurlijke ontstekingsremmer die helpt de symptomen van inflammatoire darmziekten te verminderen. Dit onderzoek toont aan dat een extract van de zaden beschermt tegen gastro-intestinale ontstekingen bij muizen. Het heeft ook carminerende eigenschappen, d.w.z. het vermindert gasvorming tijdens het spijsverteringsproces.

Venkel is rijk aan voedingsvezels, wat helpt om de verzadiging te verhogen en de eetlust te verminderen. Dit onderzoek uit 2015 toonde aan dat mensen die venkelthee dronken voor de maaltijd zich voller voelden dan degenen die een placebo namen.

Maar net als andere medicinale planten kan onjuist gebruik negatieve gevolgen en bijwerkingen hebben. Hoge doses van de essentiële olie anethol kunnen neurotoxisch zijn, het fyto-oestrogene gehalte vormt een zeker hormonaal risico (vooral relevant bij mensen met borstkanker) en het is een antibioticumremmer als je ciprofloxacine gebruikt.

Meneer faes 😁