Om een veelvoorkomend probleem in de tuin op te lossen, strooien sommige tuiniers citrusschillen. Het is een handige truc om te voorkomen dat dit beest je planten vernielt.
Als je citrusschillen in de tuin ziet liggen, is dat niet zomaar afval. Ze hebben een heel ander doel en iedereen met een tuin zou zich daarvan bewust moeten zijn. Dit weinig bekende trucje is echt heel nuttig en gemakkelijk toe te passen om dit kleine beestje, dat het hele jaar door een ravage aanricht in de tuin, te bestrijden.
De lente is in aantocht en tuinen maken zich klaar om de eerste bloemen te verwelkomen. Narcissen, cyclamen, krokussen, sneeuwklokjes, viooltjes, camelia’s, mimosa’s en primula’s beginnen te bloeien in onze tuinen. Maar pas op, dit dier kan je werk in een mum van tijd verwoesten.
Hoewel dit dier bij velen geliefd is, is het niet altijd welkom in tuinen, vooral niet aan het einde van de winter wanneer de eerste bloemen verschijnen. Ze kunnen bollen en aarde opgraven, bloemen en moestuinen beschadigen en je bloemperken als toilet gebruiken. De schade kan enorm zijn!
Dat dier is de kat, of het nu je eigen kat is of die uit de buurt. En hoewel we thuis dol op ze zijn, zijn we minder dol op ze in de tuin, omdat ze de neiging hebben om elk hoekje en gaatje te verkennen en daarbij ongewenste sporen achter te laten. Misschien heb je al van alles geprobeerd om katten en kittens weg te jagen van je gazon en bloembedden, maar ze blijven terugkomen. Het goede nieuws is dat we een weinig bekend trucje hebben dat je misschien wilt gebruiken om ze ervan te weerhouden je buitenruimte binnen te dringen.
Je hoeft alleen maar te gebruiken wat je al in je keuken hebt: citrusschillen. Katten hebben een sterk ontwikkeld reukvermogen en bepaalde geuren zijn bijzonder onaangenaam voor ze. Citrusvruchten – sinaasappels, citroenen en grapefruit – staan bovenaan de lijst. Katten hebben last van de krachtige, zure geur van de schil, waardoor ze plekken waar deze geur aanwezig is gaan vermijden.
Hier zijn twee eenvoudige methoden. Een van de eenvoudigste oplossingen is het verspreiden van stukjes sinaasappel- en citroenschil op strategische plekken: rond bloemperken, in de buurt van gevoelige planten, op plekken waar katten meestal hun behoefte doen. Vernieuw de schillen elke week om de doeltreffendheid van het afweermiddel te behouden.
De tweede tip is om een citruswerende spray te maken. Kook wat sinaasappelschil in een liter water gedurende ongeveer een kwartier. Laat afkoelen, filter de vloeistof en giet het mengsel in een spuitfles. Besproei de te beschermen plekken. Dit afweermiddel kan worden aangebracht op de grond, bloempotten of zelfs tuinmeubilair om te voorkomen dat katten eraan krabben.
Het andere voordeel van sinaasappelschil is dat het in het bloembed gaat rotten en de grond verrijkt, wat niet alleen katten afschrikt maar ook de planten en bloemen in de tuin helpt.