Dit materiaal belooft overtollige vochtigheid binnenshuis te elimineren en ons comfort te verbeteren: zo werkt het

Het wordt gemaakt van gemalen marmerafval, dus de grondstofkosten zijn erg laag. Het handhaven van een comfortabele atmosfeer in huis hangt af van veel factoren, zoals de ideale temperatuur, maar ook van de relatieve vochtigheid van de lucht, die ervoor kan zorgen dat we het warm hebben in de zomer of kouder in de winter.

Het beheersen van deze factor, de luchtvochtigheid, is daarom essentieel als we het comfortabel willen hebben in huis, iets dat kan worden gedaan met specifieke ontvochtigers voor dit doel of rechtstreeks met airconditioners die deze functie geïntegreerd hebben.

Maar er zijn ook andere passieve manieren om overtollige vochtigheid te reguleren, zoals de manier die wordt voorgesteld door de uitvinding die we u vandaag presenteren.

Een materiaal om overtollige vochtigheid in huis te absorberen

Om het probleem van overtollige vochtigheid binnenshuis te voorkomen, hebben professor Guillaume Habert en zijn collega’s van de ETH Zürich Universiteit (Zwitserland) een hygroscopisch materiaal ontwikkeld dat volgens hen overdag passief vocht uit de lucht absorbeert.

Dit vocht wordt weer aan de lucht afgegeven wanneer de kamer ’s nachts afkoelt, waarna het ventilatiesysteem slechts kort hoeft te werken om de vochtige lucht af te voeren. Het materiaal bestaat voornamelijk uit fijngemalen marmer, verkregen uit steengroeveafval, en is daarom zeer economisch en wordt vervaardigd met behulp van een bindmiddel jet 3D printsysteem.

Voor het onderzoek printten de wetenschappers een tegel van 20 x 20 cm van het materiaal, 4 cm dik, met een zeer poreuze structuur zoals te zien is in de afbeelding. Het object heeft dus bijna vier keer meer vochtabsorberend oppervlak dan wanneer het volledig glad zou zijn, terwijl er 60% minder materiaalvolume wordt gebruikt in het proces.

Na de prestaties van de tegel in laboratoriumtests te hebben gemeten, berekenden de wetenschappers wat er zou gebeuren als de muren en het plafond van een bestaande leeszaal in een Portugese bibliotheek met het materiaal zouden worden bedekt. In dit model zou de ruimte bezet worden door 15 mensen tijdens alle openingsuren en zonder extra ventilatie.

Het resultaat is dat het ongemak voor de gebruikers met 75% zou afnemen in vergelijking met de afwezigheid van tegels gemaakt van dit materiaal. Dat cijfer zou stijgen tot 85% als de tegels een centimeter dikker zouden zijn dan het testmonster van 4 cm.

Zoals we kunnen zien, is dit een interessant voorstel dat speciaal is ontworpen voor regio’s met een zeer vochtig klimaat die deze niveaus van relatieve vochtigheid vooral tijdens het zomerseizoen handhaven en op voorwaarde dat we kunnen ventileren om het vocht dat overdag wordt opgevangen naar buiten af te voeren.

Meneer faes 😁