Een 233 jaar oude uitvinding maakt het mogelijk om 600 GB internet in je huis te hebben en staat nu op het punt om quantum computing te veranderen.

De introductie van glasvezeloptica in quantumcomputers brengt een aantal ongelooflijke verbeteringen met zich mee. Wat is de werkelijke reikwijdte van quantumcomputing? Geboren in 1981, kwam het naar voren als een alternatief voor traditionele pc’s dat zijn volledige potentieel nog moet benutten. Daarom willen bedrijven als Google de voordelen van deze stroming optimaal benutten, omdat de evolutie ervan zou kunnen leiden tot belangrijke mijlpalen op gebieden als kunstmatige intelligentie.

En in lijn met deze intentie hebben we geleerd dat het onderzoek erin is geslaagd om glasvezeloptica te koppelen aan kwantumcomputing, waardoor ze twee belangrijke doorbraken hebben bereikt op verschillende gebieden. Dus dankzij deze uitvinding uit 1792, die werd geboren om berichten tussen Lille en Parijs in slechts 16 minuten te verbinden, staat kwantumcomputing op het punt om voor altijd te veranderen.

Zoals TechSpot opmerkt, vertrouwen kwantumcomputers op qubits, een reeks elementen die werken volgens kwantumprincipes in plaats van traditionele nullen en enen. Hierdoor kunnen ze overlappende bewerkingen uitvoeren, maar deze voorwaarde vereist het gebruik van koelsystemen van miljoenen euro’s vanwege één voorwaarde: ze werken bij temperaturen dicht bij het absolute nulpunt. Daarom is warmteontwikkeling een van de grootste problemen en dankzij de introductie van glasvezel zijn ze in staat geweest om een groot deel van het verbruik te beperken dat wordt gegenereerd door elektrische signalen die door kabels lopen.

Welke extra voordelen biedt glasvezel?

Achter dit onderzoek staan onderzoekers van het Oostenrijkse Instituut voor Wetenschap en Technologie, een team dat een belangrijke doorbraak heeft bereikt door een belangrijke bron van warmte in deze systemen te reduceren. Ze waren in staat om elektrische kabels te vervangen door glasvezel, waardoor ze signalen kunnen verzenden met behulp van licht in plaats van elektriciteit. Zo konden ze de warmteontwikkeling elimineren, maar dat is niet het enige voordeel: ze konden ook profiteren van een hogere bandbreedte en minder elektromagnetische interferentie.

Er is echter een probleem met qubits omdat ze optische signalen niet rechtstreeks kunnen verwerken. Daarom moest het team een elektro-optische omvormer gebruiken om ze om te zetten in begrijpbare microgolven, een doorbraak die het aantal bruikbare qubits verhoogde om de rekenkracht van deze systemen verder te vergroten. Het opent ook de mogelijkheid om meerdere kwantumcomputers bij kamertemperatuur met elkaar te verbinden via glasvezelverbindingen, maar het is nog steeds een prototype met ruimte voor verbetering, en toch heeft het laten zien wat de impact is van het introduceren van een aantal zinnige veranderingen in kwantumcomputing.

Meneer faes 😁