Een cyberoplichtingsspecialist waarschuwt dat vier seconden genoeg is: als er een clip van je stem online staat, kan deze gekloond worden.

De opkomst van AI heeft ook geleid tot een toename van oplichting door stemkloon. Een van de nieuwste en gevaarlijkste vormen van cyberzwendel is het klonen van stemmen, waarbij de stem van een willekeurig persoon met grote nauwkeurigheid kan worden nagemaakt, waardoor de ‘kloon’ erin kan worden geluisd voor cybercriminaliteit of kan worden gebruikt om geld of gegevens te stelen van hun contacten.

Deze dreiging, die de kop opsteekt als gevolg van de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI), was een van de belangrijkste onderwerpen tijdens het 3e Cybercamp, dat een paar dagen geleden werd georganiseerd door het Nationaal Instituut voor Cyberveiligheid (INCIBE).

Volgens computerfraudespecialist Javier Álvarez, een deelnemer aan de conferentie, zijn slechts vier seconden conversatie genoeg om iemands stem te dupliceren en te gebruiken om familie of vrienden te misleiden. Hij legt uit:

“Als ze je bellen en je met de stem van een familielid vertellen dat je een Bizum of een overschrijving moet doen omdat ze hun portemonnee kwijt zijn of geld nodig hebben, ga je het geloven omdat het hun stem is”.

Het is altijd beter om wantrouwig te zijn, zelfs als het wantrouwen in het kwadraat is. Als we wantrouwig zijn, krijgen we misschien problemen met een vriend omdat we hem geen geld lenen, maar 99 procent van de tijd hebben we fraude voorkomen”.

Dit soort zwendel treft niet alleen individuen, maar ook bedrijven, waar fraudeurs zich kunnen voordoen als managers om opdracht te geven tot frauduleuze transacties.

Volgens de gegevens van 2024 Crime Balance vormt computeroplichting 88,9% van de cybermisdrijven en is het aantal sinds 2016 bijna vervijfvoudigd. De voortdurende opkomst van nieuwe methoden, zoals die waar het in dit artikel om gaat, helpt niet.

Hoe wordt je stem gekloond door fraudeurs?

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat hun stem al beschikbaar is op het internet door verschillende dagelijkse handelingen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende situaties die het klonen van je stem kunnen vergemakkelijken:

  • Posten op sociale media. Video’s of audio die worden gedeeld op platforms zoals Instagram, TikTok of YouTube kunnen door criminelen worden gebruikt om stemvoorbeelden te extraheren.
  • Virtuele assistenten en opgenomen gesprekken. Klantenservicetoepassingen, gesproken berichten op WhatsApp of interacties met virtuele assistenten zoals Alexa of Siri kunnen worden vastgelegd door kwaadwillende derden.
  • Interviews en podcasts. Als je deelneemt aan online interviews of podcasts, kan je stem beschikbaar zijn voor iedereen die samples wil verzamelen.
  • Platformen voor videoconferenties. Opgenomen vergaderingen op platforms zoals Zoom of Microsoft Teams kunnen zonder jouw medeweten uitlekken of toegankelijk zijn voor externe gebruikers.

Om de risico’s tot een minimum te beperken, is het raadzaam om privacy-instellingen op sociale netwerken in te stellen, te voorkomen dat je onnodige audio deelt en je bewust te zijn van de omgevingen waarin je spreekt.

Trap niet in de val! Gouden regels om jezelf te beschermen

Aan de andere kant raadt INCIBE aan om een aantal maatregelen te nemen om het risico te minimaliseren dat je in de stemkloonzwendel van een vriend of familielid trapt:

  • Wees achterdochtig bij onverwachte verzoeken die urgentie suggereren. Oplichters proberen hun slachtoffers onder druk te zetten om te handelen (door privégegevens te verstrekken of geld te sturen) zonder na te denken. Controleer de informatie op andere manieren voordat je een beslissing neemt.
  • Wees op je hoede voor onbekende nummers. Als je een verdacht telefoontje krijgt, hang dan op en neem rechtstreeks contact op met de persoon via een ander kanaal.
  • Gebruik codezinnen. Beveiligingsupdates helpen kwetsbaarheden te voorkomen waar cybercriminelen misbruik van kunnen maken.
Meneer faes 😁