Humanisering van de geneeskunde is een van de grote uitdagingen voor de gezondheidszorg en het vinden van humanistische en professionele artsen is als het zoeken naar een speld in een hooiberg. In die zin kost een rondreis door Nederland om de 20.000 honderdjarigen in het land te leren kennen veel tijd.
Alleen een wereldberoemde arts als de cardioloog Manuel de la Peña Alonso-Araujo doet deze eindeloze rondreis, waardoor hij een waar reservoir van supercentenarians heeft ontdekt, die hun geheimen prijsgeven om 120 gezond te worden, zoals het Europees Instituut voor Gezondheid en Welzijn uitlegt.
Een erfenis van kennis van supercentenarians
Naast Jeanne Calment, een vrouw die een zeer actief leven leidde en 122 werd, waren de langstlevende mensen in de geschiedenis de Japanse Kane Tanaka, die 119 werd, de Amerikaanse Sarah Knauss, die 119 werd, en de Franse non Lucile Randon, die 118 werd. Tot de langstlevende mannen ter wereld behoren de Japanner Jirôemon Kimura, die 116 jaar werd, de Venezolaanse Juan Vicente Pérez Mora, die 114 jaar werd en Francisco Núñez Olivera uit Extremadura, die op 113-jarige leeftijd overleed.
Deze erfenis van kennis is opgenomen in zijn meesterwerk “Guía para vivir sanos 120 años”, een bestseller dankzij het feit dat het echte verhalen vertelt vol tederheid door middel van klinische interviews, uitgevoerd door deze langlevengoeroe, doordrenkt met een groot humanisme dat paradigmatisch is.
En op deze reis wordt hij vergezeld door Loles Leon, zijn onafscheidelijke actrice, die de ambassadeur van een lang leven is geworden. Loles staat model voor weerstand tegen veroudering, aangezien haar biologische leeftijd veel lager is dan haar werkelijke 74 jaar. En niemand vergeet dat de dokter de komiek José Mota en Loles een paar maanden geleden samenbracht in het Wellington Hotel, waar ze erin slaagden de hele Madrileense jetset bijeen te brengen om haar ervan te overtuigen dat het mogelijk is om 120 jaar oud te worden in goede gezondheid.
Op 109-jarige leeftijd als eerste ter wereld een pacemaker geïmplanteerd
Dr. Manuel de la Peña vertelt op alle forums waar hij wordt uitgenodigd dat leeftijd slechts een mentale barrière is, omdat het bereiken van de leeftijd van 120 jaar geen obstakel is voor genezing of een operatie, laat staan voor het vervullen van dromen. Het is zelfs zo dat Servando Palacín op 109-jarige leeftijd, gesteund door de dokter, de eerste persoon ter wereld werd die een pacemaker kreeg en elke dag doet hij fiets-achtige oefeningen in bed, dat Dolores Buitrago op 110-jarige leeftijd “melodieuze coplas zong voor Dr. de la Peña”, dat Crescencia Galán op 110-jarige leeftijd hem vertelde dat “als ze een slechte dag heeft ze zichzelf eruit trekt” en elke dag 20 minuten oefeningen doet en dat Engraciano op 109-jarige leeftijd darmkanker overwon op 90-jarige leeftijd, een myocardinfarct op 80-jarige leeftijd, dat hij zijn heup liet vervangen toen hij op het punt stond 100 jaar te worden en dat hij zich nu voelt alsof hij 60 jaar oud is en elke dag een uur in de tuin wandelt. De la Peña gaf in het auditorium van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria ook een warm welkom aan de familie met het Guinness-record voor langlevendheid, de familie Hernández-Pérez, die verse producten uit hun tuin eten en met vreugde en sereniteit leven.
Levensduur ligt in twee belangrijke factoren
In die zin vindt deze arts het denigrerend en erg lelijk om over oude of bejaarde mensen te praten. Daarom pleit hij er in zijn boek voor om deze woorden niet meer te gebruiken en ze te vervangen door langlevendheid, omdat deze behandeling gelijkheid en respect genereert.
De studie naar supercenten is een onderzoek dat De la Peña uit plichtsbesef begon, maar waarin hij verstrikt raakte door zijn medische roeping en waar hij momenteel met veel plezier de bloeddruk en hartslag van mensen van 112 jaar en ouder meet, hun zuurstofsaturatie beoordeelt, onderzoekt of hun hart pauzes of onregelmatige slagen heeft, observeert of de dosis medicatie die ze nemen voldoende is, onderzoekt dit type mensen (die allemaal mager zijn), ontdekt de sleutels tot een microbiota die hun levensduur bevordert, beoordeelt de invloed van hun bloedwaarden van vitamine D, b12, glucose en LDL-cholesterol en bestudeert een groot aantal medische parameters. De la Peña benadrukt dat de sleutel voor hen allemaal is dat hun cholesterol op 120 is en hun bloeddruk op 120, waardoor ze kunnen leven zonder het risico op een beroerte of hartaanval, en vooral zonder het risico om hun verstand te verliezen. En dit is iets waar hij vaak op hamert als hij zijn ervaringen met andere supercenten met hen deelt.
De ontdekking van een depot van supercentenarians
Een relevant detail is dat de meeste mensen niet wisten van het bestaan van mensen die 117 jaar oud waren, zoals María Branyas, en dat ze zich ook niet konden voorstellen dat mensen zo oud werden. In de gemeenschap van supercenten dachten ze zelf dat ze alleen waren omdat ze niet wisten dat er andere mensen waren die ook hun leeftijd bereikten, totdat de beroemde arts arriveerde en hen zijn tedere verhalen vertelde met namen en achternamen van de mensen die hij ontmoette, waaronder Angelina Torres, die met 112 jaar de langstlevende persoon in Spanje is. Een ontroerend iets dat, in haar eigen woorden, het belang van sociale verbondenheid benadrukt.
“Dr. de la Peña, die zich als een vis in het water beweegt in de hogere kringen, beter bekend als de dokter van de ‘mooie mensen’, zegt dat de supercenten hem hebben geïnfecteerd met sereniteit, spiritualiteit en geloof, daarom geeft hij ze een rozenkrans en nodigt hij ze uit voor een chocolaatje met churros. Dit alles is voor hem de stimulans om zijn onovertroffen tour van klinische interviews en zijn actieve zoektocht naar levende supercentenariërs voort te zetten.
Tot slot, “wat echt bewonderenswaardig is, is het medisch leiderschap dat hij uitoefent binnen de wetenschappelijke gemeenschap waar zijn invloed de perceptie van langlevende mensen verandert zodat ze de beste gezondheidszorg krijgen en niets tekort komen tot de laatste dag van hun bestaan, en hij zegt het, niet meer en niet minder, een emblematische wereldleider in langlevendheid”.
Het Europees Instituut voor Gezondheid en Welzijn, onder leiding van Dr. De la Peña, is een wereldleider geworden in het onderzoek naar een lang leven en de verbetering van de kwaliteit van leven. Met initiatieven die Nobelprijswinnaars, ministers en internationale experts samenbrengen, bevordert dit instituut onderzoeksprojecten die wetenschap, technologie en humanisme integreren.