Vandaag de dag erkennen we Apple als een van de toonaangevende bedrijven in de techwereld. Dit ondanks zijn tegenstanders. In de jaren 80 lanceerde het bedrijf echter een product dat zo slecht mislukte dat het bedrijf zelf besloot om 7000 van deze apparaten te begraven.
Dit is de premisse van het verhaal van Bob Cook, die 7000 Lisa computers van Apple kocht met het idee om ze aan te passen en door te verkopen. Tot zijn ongeluk nam het bedrijf ze terug, vernietigde ze en stopte ze op een stortplaats voordat hij zijn plan kon uitvoeren.
De mislukking van Lisa. Het was 1983 toen Apple een van de eerste personal computers met een grafische gebruikersinterface uitbracht. Hoewel het voorstel innovatief klonk, mislukte het product door de hoge prijs van 10.000 dollar en verschillende technische nadelen.
Bovendien kreeg de Apple Lisa te maken met hevige concurrentie: de Macintosh. Met een veel betaalbaarder prijskaartje van $2.500 en de computers van IBM was het succes van de Lisa voorbij. Het resultaat was dat er slechts 30.000 machines werden verkocht.
Haaiengeest. Uiteindelijk, slechts twee jaar na de lancering, besloot Apple om het project stop te zetten. Door deze beslissing bleef er een overschot van 7.000 computers in de voorraad achter. Hoewel het plan niet was om ze te verkopen, boden ze Bob Cook de kans om ze te kopen.
In eerste instantie probeerde Cook een wederverkoper van de nieuwe producten van Apple te worden, maar toen hij niet de verwachte resultaten kreeg, besloot hij zijn strategie te veranderen. In plaats van de nieuwste modellen te verkopen, koos hij ervoor om oudere computers tegen meer betaalbare prijzen op de markt te brengen.
Ambitie. Omdat de Lisa technisch al verouderd was, besloot hij hem te moderniseren door er een nieuw Macintosh-besturingssysteem in te integreren. Eerst verbeterde hij het diskettestation, verhoogde het RAM-geheugen en voegde een harde schijf met een grotere capaciteit toe. In totaal investeerde hij 200.000 dollar in het upgraden van het apparaat.
Maar zoals we in het begin al zeiden, voordat ze de apparaten konden gaan verkopen, nam Apple in 1989 alle schijven terug. Alles wijst erop dat het bedrijf een clausule in het contract met Cook had staan die het mogelijk maakte om de computers op elk moment terug te vorderen.
Een radicale beslissing. Volgens informatie van The Verge heeft Apple de 7.000 apparaten teruggevorderd van Lisa, ze vernietigd en begraven op een stortplaats in Logan, Utah. Het bedrijf rechtvaardigde deze beslissing met het argument dat het goed was voor de zaken.
Volgens het bedrijf kreeg het een belastingaftrek van 34 dollar per 100 afgeschreven waarde en werden servicekosten voor de apparatuur vermeden. Cook veronderstelde echter dat de echte reden anders was: Apple wilde gewoon Lisa’s mislukking uit het collectieve geheugen wissen.
Onzekere waarheid. Het is onduidelijk of Apple Bob Cook heeft gecompenseerd voor zijn investering en hoeveel apparaten er daadwerkelijk begraven zijn. Sommige bronnen beweren dat het bedrijf slechts 2.700 computers heeft teruggevonden, wat tot discrepanties in de cijfers heeft geleid. Een mogelijke verklaring is dat Cook erin slaagde om een aantal van de opgewaardeerde apparaten te verkopen, hoewel de waarheid een mysterie blijft.