Als je denkt dat je veiliger bent door PIN-codes te gebruiken in plaats van wachtwoorden, denk dan nog maar eens na.
De veiligheid van je rekeningen hangt af van meer dan alleen een goed wachtwoord. Die bescheiden pincode van vier of zes cijfers die je gebruikt om je telefoon te ontgrendelen, geld op te nemen bij de geldautomaat of toegang te krijgen tot je huisalarm, kan de kwetsbaarste barrière zijn tussen een dief en je digitale leven.
10% van de mensen gebruikt dezelfde pincode (en ja, dat is degene waar je aan denkt)
Eerder deze week onthulde de Australian Broadcasting Corporation (ABC) alarmerende trends in 29 miljoen gelekte of gehackte pincodes. Het blijkt dat bijna 1 op de 10 mensen dezelfde viercijferige code gebruikt en, verrassing, verrassing… het is 1234.
Ja, de PIN-code die een filmpersonage dat duidelijk niets weet over beveiliging zou instellen. Maar het is niet de enige numerieke ramp. De meest voorkomende zijn:
![](http://meneerfaes.nl/wp-content/uploads/2025/02/oshibki-2.jpg)
- 1111 (omdat het herhalen van een getal een geweldig idee lijkt, toch?)
- 0000 (perfect om niet te vergeten… en voor iedereen om het binnen een paar seconden te raden)
- 1212 (voor het geval “duidelijk herhalend patroon” niet op je lijstje met beveiligingsbugs stond)
- 1986, 1989, 2004 (want wie denkt er natuurlijk aan om een geboortejaar te gebruiken?)
Als jij het in twee pogingen kunt raden, zal een hacker het in één poging raden.
De wiskunde liegt er niet om. Er zijn 10.000 mogelijke combinaties voor een viercijferige pincode. De meest gebruikte worden echter miljoenen keren herhaald over de hele wereld. Dat betekent dat iedereen met slechte bedoelingen er een paar kan proberen en ze vaker goed heeft dan je denkt.
En als je denkt “nou, maar ik gebruik een pincode van zes cijfers, dat is beter”, dan moet ik je helaas vertellen dat 123456 ook op de lijst van meest gebruikte pincodes staat.
Hoe u geen gemakkelijk doelwit meer bent
Als je een pincode gebruikt die op de toplijst staat, verander hem dan nu. Hier zijn enkele ideeën om het veiliger te maken:
- Stop met het gebruik van voor de hand liggende patronen. Geen opeenvolgende getallen zoals 1234, 4321 of herhalende combinaties zoals 7777.
- Vermijd belangrijke geboortedata en -jaren. Als het op je Facebook of Instagram profiel staat, is dat het eerste wat ze zullen proberen.
- Denk aan iets persoonlijks maar niet voor de hand liggend – het nummer van het huis waar je gekke tante woonde? De laatste vier cijfers van een oud telefoonnummer? Gebruik iets dat alleen jij kunt onthouden.
- Nog beter, gebruik een wachtwoordgenerator. Als je een wachtwoordmanager hebt, vraag die dan om er een willekeurig te maken en vergeet het probleem.
- De vijandelijke truc. Kies de dagen waarop je je grootste vijanden hebt ontmoet (maak het aantal afhankelijk van de lengte van je pincode). Het zal niet alleen een uniek nummer zijn, maar het zal ook dienen als een herinnering om uit de buurt te blijven van giftige mensen.
Kortom: maak geen deel uit van de 10% die het digitale equivalent gebruikt van een open deur met een bordje “welkom, hackers” erop. Een veilige pincode is een van de eenvoudigste manieren om te voorkomen dat iemand toegang krijgt tot je meest waardevolleinformatie. Dus doe je toekomstige zelf een plezier en verander het voordat het te laat is.