De zonneauto is als El Dorado voor de elektrische auto. Daar zullen alle wensen in vervulling gaan: we zullen onze auto’s dagelijks gratis opladen. Voor altijd geen banden meer met elektriciteit en olie.
Maar we zijn er net zo ver van verwijderd als dat El Dorado in ons leven verschijnt. Verschillende bedrijven hebben geëxperimenteerd met de zonneauto en verkopen zelfs hun eigen modellen.
Toyota heeft met de Prius het dak van de Prius gevuld zodat de panelen de elektrische componenten van de auto kunnen ondersteunen. Mercedes heeft met haar Vision EQXX met hetzelfde idee gespeeld. Maar van Stuttgart naar Silverstone, een reis van meer dan 1.200 kilometer, slaagden ze er nauwelijks in om de actieradius van de auto met minder dan 50 kilometer te vergroten.
Maar de commercialisering van een zonneauto is nog ver weg. In de Prius droeg het (heel) weinig bij. De Mercedes is een prototype dat is ontworpen om de grenzen van efficiëntie op te zoeken, zowel op het gebied van aerodynamica, batterijchemie als motorverbruik, dus het is ook niet erg representatief. De 3,57 kWh die de zonnepanelen terugwonnen, leverde in zo’n voertuig veel meer op dan in een wegauto.
Sono Sion, een van de meest geavanceerde projecten, werd uiteindelijk geannuleerd. Ook de makers van Lightyear, die beweerden met hun zonnewagen 70 kilometer per dag gratis te kunnen afleggen, trokken uiteindelijk de stekker eruit. Sinds het voertuig in 2019 werd aangekondigd, hebben de verantwoordelijken de verwachtingen steeds verder naar beneden bijgesteld en daarmee ook het aantal kilometers per jaar dat de auto dankzij zijn zonnepanelen zou kunnen afleggen.
Maar dit alles was geen belemmering voor de eigenaar van een Tesla Model Y, die op Reddit beweert dat hij zijn elektrische SUV veel efficiënter heeft gemaakt dankzij zonnepanelen die over het dak zijn verdeeld.
Cijfers die natuurlijk met een korreltje zout moeten worden genomen.
Quarantaine
Volgens een thread op Reddit beweert deze Tesla Model Y-eigenaar een opvouwbaar zonnepanelensysteem te hebben ontworpen waarmee hij tussen de 30 en 100 kilometer per dag kan opladen.
In de presentatie van zijn project legt de gebruiker uit dat de panelen opvouwbaar zijn en op de dakdrager worden geïnstalleerd. Hij zegt dat in deze eerste versie de panelen ongeveer 27 centimeter uit het dak van het voertuig steken, maar dat hij in een nieuwe versie waaraan hij werkt de hoogte kan terugbrengen tot ongeveer 15 centimeter, de vlakheid kan verbeteren en een koolstofvezel steun kan maken om de montage lichter te maken.
In totaal zal de Tesla Model Y in de toekomst, volgens de gebruiker, 4.000 W in het dak kunnen dragen, wat betekent dat het, eenmaal ingezet, in staat zal zijn om een deel van de zonne-energie terug te winnen, om te zetten in elektriciteit en de auto op te laden terwijl hij geparkeerd staat.
Maar hier hebben we veel twijfels. Ten eerste verzekert hij ons dat hij bezig is om zonne-energie om te zetten in elektriciteit en rechtstreeks in de accu van de auto, dus we begrijpen dat de energie op dit moment wordt opgeslagen in een accu die vervolgens het voertuig oplaadt.
De andere grote vraag die we hebben is hoe efficiënt het systeem werkelijk is. In 2019 maakte Toyota een prototype van een Prius die het hele dak, de achterruit en de motorkap van de auto vulde met zonnepanelen. Een oppervlak dat 860W genereerde. Toyota beweerde hiermee 45 kilometer extra af te kunnen leggen, maar dat was gebaseerd op de Japanse typegoedkeuringscyclus, die veel lakser is dan de Europese.
In het geval van de Tesla Model Y ligt het gewicht van de panelen dicht bij het maximum van 75 kg dat in de Verenigde Staten op het dak mag worden geplaatst, dus het zal onvermijdelijk invloed hebben op het verbruik. Ten eerste vanwege het gewicht van 75 kg, wat min of meer hetzelfde is als het meenemen van een extra persoon in de auto. En, nog belangrijker, vanwege de impact op de aerodynamica van de auto, die ernstig zou worden aangetast. De maker zegt dat hij dat laatste niet heeft berekend, maar gelooft dat het brandstofverbruik 10% slechter is.
Dit alles heeft ertoe geleid dat sommige recensenten van het werk hebben beweerd dat de auto slechts iets meer dan 40 kilometer zal kunnen afleggen in echte rijomstandigheden. En dan hebben we het nog niet eens over de impact van het slepen met de zonnepanelen op de dynamiek en het rijcomfort van de auto, want het moet moeilijk zijn om het lawaai dat wordt gegenereerd te negeren.