Elon Musk breekt records met zijn fortuin in 2025: hij heeft nu 40,9 miljard verloren in één week en dat vanwege Tesla.

Na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump vestigde het fortuin van Elon Musk een historisch dubbel record: hij overschreed de grens van 400 miljard dollar en verdubbelde zijn fortuin bijna in slechts een paar maanden.

Maar zoals het gezegde luidt: “easy come, easy go”. Geld dat gemakkelijk komt, gaat gemakkelijk. Voor het eerst in 2025 is het fortuin van Elon Musk onder deze symbolische grens gezakt. De grootste boosdoener: Tesla.

Onder de 400 miljard. Het grootste fortuin ter wereld heeft een ernstige terugval gehad, van 428.000 miljoen dollar vorige week naar 387.100 miljoen dollar vandaag.

Dit verlies van 40,9 miljard dollar in slechts één week markeert het einde van een twee maanden durende reeks van gestage stijgingen van zijn fortuin, dat op 17 december 2024 een piek bereikte van 486,4 miljard dollar. Ongetwijfeld een zeer moeilijke waarde om in de loop der tijd te behouden.

Minder rijk, maar heel erg rijk. Ondanks de enorme devaluatie van zijn fortuin in de afgelopen twee weken, blijft Elon Musk zijn positie als rijkste persoon ter wereld vasthouden, gevolgd door Mark Zuckerberg, wiens fortuin in 2025 is blijven groeien en nu 249,8 miljard dollar bedraagt.

De derde en vierde plaats op de Forbes-lijst van miljonairs worden ingenomen door Jeff Bezos, met 243,4 miljard dollar, en Larry Ellison, met 214,5 miljard dollar, die nog steeds aan het bijkomen zijn van de beursschok veroorzaakt door de DeepSeek-presentatie.

De val van Tesla haalt Elon naar beneden. Elon Musk is niet alleen CEO, maar ook de grootste minderheidsbelegger van Tesla. Hij heeft 12-15% van de elektrische autofabrikant in handen. Dat betekent dat ongeveer 60% van zijn fortuin verbonden is met Tesla. In goede en slechte tijden.

Helaas is het merk onder leiding van Elon Musk niet op zijn best, en de aandelenkoers is met meer dan 30% gedaald, met een daling van 16,6% tot nu toe dit jaar. Deze cijfers laten het bedrijf achter met dezelfde kapitalisatie als eind 2021. De daling van de aandelenkoers werd versterkt na de presentatie van de resultaten van Tesla voor het vierde kwartaal van 2024, waar beleggers bevestigden hoe de neerwaartse trend in de verkoop van zijn auto’s zich voortzette.

Marktaanpassing en verwachtingen. Zoals Bloomberg opmerkt, is er een dissonantie tussen de werkelijke financiële gegevens van Tesla en zijn aandelenprijs. Dit fenomeen, dat gebruikelijk is bij startups met veel potentieel voor explosieve groei, is ongebruikelijk bij een volwassen bedrijf dat al meer dan tien jaar bestaat. De koersval van het bedrijf zou dus het gevolg kunnen zijn van een bijstelling van de verwachtingen van investeerders gezien de slechte financiële resultaten van de afgelopen kwartalen.

De komst van DeepSeek heeft ook een grote impact gehad. Zoals de CEO heeft gezegd, gaat Tesla zich ontwikkelen van een autofabrikant tot een AI-bedrijf. De wetenschap dat het mogelijk is om AI tegen lagere kosten te ontwikkelen , heeft ook tot bezorgdheid geleid bij Tesla’s investeerders. Kortom, de perfecte storm boven het hoofdkantoor van Tesla.

Het is niet langer hun rechterhand. Beleggers hebben meer kwaad dan goed getolereerd toen hun CEO meer aandacht besteedde aan het management van zijn andere bedrijven. Er was geen gebrek aan kritiek toen hij zich richtte op het autonoom laten landen van zijn raketten, noch toen ze vonden dat hij meer tijd besteedde aan het tweeten van opruiende X-rated berichten die de financiën van Tesla schaadden. Desondanks was Musk erin geslaagd om ze tevreden te stellen met een aantal briljante financiële resultaten. Zo goed zelfs dat hij zijn miljardenbonus kon bekrachtigen.

Zijn nieuwe rol aan het roer van DOGE in de Trump-administratie en zijn expliciete steun voor extreem-rechtse groeperingen in Europa hebben echter opnieuw twijfel gezaaid onder beleggers, die zich afvragen of de Tesla CEO wel de tijd en energie steekt die nodig zijn om Tesla uit de huidige neerwaartse spiraal te halen.

Meneer faes 😁