Er is maar één ingrediënt nodig om de toiletbril weer wit en glanzend te maken en vlekken te verwijderen: en het is geen bleekmiddel of ammoniak.

Persoonlijk heb ik er een hekel aan. Na verloop van tijd krijgt de toiletbril een beige of gelige tint, heel anders dan het oorspronkelijke wit, en het lijkt onvermijdelijk, hoe vaak je hem ook schoonmaakt. Wat ik niet wist, is dat je het oorspronkelijke uiterlijk op een eenvoudige manier kunt herstellen.

De badkamer, en vooral het toilet, is een van de plekken in huis waar de meeste bacteriën zich ophopen. Vuil hoopt zich gemakkelijk op, dus het is essentieel om een strikte hygiëne te handhaven. Dit soort trucjes zijn ideaal om het oorspronkelijke uiterlijk te herstellen.

Het toilet schoonhouden is een basiskwestie van hygiëne. Het is niet voldoende om alleen de toiletpot schoon te maken, want de zitting is een belangrijk punt waar stof en bacteriën zich ophopen, wat de gezondheid van de gebruikers kan schaden.

Waarom ontstaan er vlekken?

Gele vlekken op de toiletbril kunnen verschillende oorzaken hebben. Vaak wordt gedacht dat het te wijten is aan de ophoping van urine en een gebrek aan goede reiniging, waardoor de afvalstoffen oxideren. Dit is echter niet de oorzaak.

Meestal worden ze veroorzaakt door hard water met een hoog mineraalgehalte. Dit veroorzaakt een opeenhoping van kalk, die een aanslag vormt die moeilijk te verwijderen is. Het is geen schadelijke stof, maar wel lelijk.

Maar kalkaanslag kan ook worden aangetast door het gebruik van ongeschikte schoonmaakmiddelen, zoals chloor- of ammoniakhoudende producten, die kunnen reageren met het materiaal van de zitting en de afbraak ervan versnellen, net als het gebruik van schuursponzen.

Zelfs blootstelling aan lucht en licht kan het materiaal na verloop van tijd doen verouderen, vooral in het geval van plastic zittingen, waardoor ze gelig worden.

In een artikel in de Britse krant The Express legt Sophie, expert en oprichter van Sustainably Lazy, uit hoe je maar één product nodig hebt om vlekken snel te verwijderen, in minder dan 10 minuten. En het is beter dan bleekmiddel. “Bleekmiddel, dat wordt gemaakt van een oplossing van natriumhypochloriet, is ook alkalisch. Het is ontworpen om te desinfecteren en vlekken te verwijderen. Bleekmiddel kan de kleur van kalk wit maken, maar het verwijdert het niet, “ legt ze uit in de publicatie. Volgens Sophie is de beste manier om kalk te verwijderen warmte en een zure oplossing. En in die zin is het ideaal om gebruik te maken van het sap van zure vruchten.

Hoewel citroenzuur meestal wordt geassocieerd met citroen, zijn andere citrusproducten ook geschikt en daarom kunnen andere vruchten zoals sinaasappel of mandarijn worden gebruikt om hardnekkige vlekken en kalkresten te verwijderen, hoewel de meeste experts citroenen aanbevelen. “Het zuur dat ik kies is citroenzuur omdat het goedkoop is en geen plastic bevat. Een andere optie is om witte azijn te gebruiken, maar ik vind citroenzuur effectiever en goedkoper.”

Verwarm om te beginnen water (een waterkoker is goed) en zorg ervoor dat het niet kookt. Heet water is effectief om kalkaanslag te verwijderen, maar als het kookt, kan het het toilet beschadigen.

Giet het hete water in het toilet en voeg ongeveer 120 g citroenzuur toe. Laat het een nacht inwerken en gebruik de volgende ochtend een borstel om het oppervlak schoon te maken. De kalkaanslag zou gemakkelijk moeten oplossen, zodat je niet te veel hoeft te schrobben. Met deze methode kun je het toilet brandschoon houden zonder gebruik te maken van agressieve chemicaliën.

Het grootste voordeel van deze reinigingsmethode is dat er geen chemicaliën aan te pas komen. Wanneer er daarentegen stoffen zoals bleekwater of ammoniak worden gebruikt, ontstaan er schadelijke dampen zoals chloramine, die kunnen worden ingeademd en vergiftiging kunnen veroorzaken of het risico op langdurige ademhalingsaandoeningen kunnen verhogen.

Meneer faes 😁