Ergens langs de lijn ontdekte de wetenschap een eenvoudige truc om met je kat te communiceren, hier is hoe het werkt

Honden zijn de beste vrienden van de mens, en katten? De goden? Degenen onder ons die met deze katachtigen hebben geleefd , weten dat hun gedrag soms afstandelijk is: ze zijn erg onafhankelijk en verlaten soms zelfs het huis. Er zijn veel mythes en realiteiten rond dit gedrag.

In de loop der jaren is er technologie ontwikkeld die bestaande producten heeft verbeterd, en we hebben nu professionele camera’s op zak. Hetzelfde geldt voor ontdekkingen over dieren, zodat we hun gedrag, gezondheid en signalen steeds beter begrijpen. Op dit moment hebben we een nieuw onderzoek dat bevestigt dat communicatie tussen mensen en katten mogelijk is.

Hoe mensen en katten kunnen communiceren

Het onderzoek komt van psychologen van de universiteiten van Portsmouth en Sussex, onder de naam The role of cat eye-rolling movements in cat-human communication, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Scientific Reports. Het belangrijkste, en meest interessante, is de manier waarop ze communiceren met huiskatten: door te knipperen.

Het onderzoek was gebaseerd op twee experimenten, uitgerust met camera’s door het hele huis, waarbij het gedrag van de katten werd geanalyseerd als reactie op het langzame knipperen van mensen. In het eerste experiment knipperden baasjes langzaam naar 21 katten uit 14 verschillende huishoudens. Dat wil zeggen dat ze er eerst voor moesten zorgen dat de katten zich helemaal op hun gemak voelden. Zodra dit was gebeurd, gingen de mensen op een meter afstand zitten en knipperden langzaam terwijl hun huisdier naar hen keek.

De resultaten, die werden vergeleken met het knipperen van de katten in een normale toestand, toonden aan dat katten eerder geneigd zijn om langzaam met hun ogen te knipperen naar hun mensen nadat de mensen hetzelfde hebben gedaan , vergeleken met een context zonder enige speciale interactie.

Bij het tweede experiment waren 24 katten uit acht verschillende huishoudens betrokken. Het grote verschil is dat in dit geval de eigenaren niet aanwezig waren, maar de onderzoekers hadden dezelfde interactie. Als onderdeel van de controle werd vastgelegd hoe de katten reageerden op een toestand waarin de mensen naar hen keken zonder met hun ogen te knipperen.

In deze tweede groep knipperden de onderzoekers langzaam, op een meter afstand, en reikten ze de katten de hand. Ze ontdekten dat de katten niet alleen eerder terugknipperden, maar ook eerder van plan waren om de mensen te benaderen na het knipperen.

De β€œgrote maar” van dit onderzoek is om de exacte reden te weten waarom katten op hetzelfde moment knipperen als mensen of hen nadoen. De onderzoekers interpreteerden het als een teken van ontspannen en vriendelijke interactie, omdat andere onderzoeken hebben aangetoond dat katten een vast, ononderbroken signaal interpreteren als een bedreiging; vergelijkbaar met wat er gebeurt als honden rechtop naar een persoon staren en zich voorbereiden op een mogelijke aanval van een vreemde.

“Wat betreft de reden waarom katten zich zo gedragen, zou je kunnen zeggen dat katten het langzame knippergedrag hebben ontwikkeld omdat mensen langzaam knipperen als iets positiefs beschouwden. Katten hebben misschien geleerd dat mensen hen belonen voor het reageren op langzaam knipperen. Het is ook mogelijk dat langzaam knipperen bij katten is begonnen als een manier om een ononderbroken blik te onderbreken, die mogelijk bedreigend is in sociale interacties.

Dr Tasmin Humphrey, diergedragswetenschapper aan de Universiteit van Sussex

De wetenschappers zeiden ook dat het begrijpen van de positieve manieren waarop katten en mensen met elkaar omgaan, het begrip van katten kan verbeteren, hun welzijn kan vergroten en meer kan onthullen over de sociocognitieve vaardigheden van deze diersoort. Daarnaast zeiden ze dat de bevindingen mogelijk gebruikt kunnen worden om het welzijn van katten in verschillende omgevingen te beoordelen , waaronder dierenartspraktijken en zelfs asielen.

Meneer faes 😁