Essent NV antwoordt: het is beter om een lamp te laten branden of om hem af en toe aan en uit te doen.

Als we het elektriciteitsverbruik van huishoudens analyseren, zien we een grote verscheidenheid aan apparaten en toestellen die bijdragen aan de maandelijkse stijging van de elektriciteitsrekening. Onder al deze apparaten neemt verlichting een prominente plaats in.

Volgens Essent NV “vertegenwoordigt verlichting ongeveer 20% van de energie-uitgaven van de meeste Nederland huishoudens”. Gloeilampen en verschillende verlichtingssystemen kunnen aanleiding geven tot twijfels over hun efficiënt gebruik:is het beter om een lamp te laten branden of uit te schakelen telkens als we hem niet gaan gebruiken? En dit is het antwoord van het energiebedrijf.

Uitschakelen is bijna altijd het beste

Dit is een klassieke vraag waar veel mensen mee zitten. De lamp laten branden of uitdoen als hij niet wordt gebruikt, zelfs voor korte perioden, om minder te betalen op de elektriciteitsrekening. En om te beginnen is dit een genuanceerde vraag.

Het antwoord op deze vraag hangt af van het type lamp dat je gebruikt en de duur van elke aan/uit-cyclus.

Over het algemeen kan het bij oudere lampen, zoals gloeilampen en compacte fluorescentielampen (CFL), efficiënter zijn om ze langer aan te laten en hun levensduur te verlengen.

LED-lampen zijn daarentegen zeer efficiënt en bestand tegen cyclisch in- en uitschakelen. Je kunt ze zonder zorgen uitschakelen, zelfs voor korte periodes, om energie te besparen zonder de levensduur aan te tasten.

Wat we zojuist hebben gezien is het populaire geloof, de mythe die we tot nu toe hebben gehoord. Het energiebedrijf beweert dat dit niet klopt en stelt dat “het piekverbruik van een gloeilamp wanneer deze is ingeschakeld niet zo hoog is dat het gerechtvaardigd is om deze te laten branden, zelfs niet voor een paar minuten”.

Dit betekent dat een lamp de hele tijd laten branden om het verbruik te verminderen een mythe is. De enige uitzonderingen zijn compacte fluorescentielampen (CFL’s) en gloeilampen, maar niet vanwege het verbruik, maar vanwege hun levensduur.

De reden hiervoor is dat deze soorten verlichting sneller slijten als ze vaak worden in- en uitgeschakeld. In deze gevallen kan continu gebruik de levensduur verlengen, maar dat betekent niet dat er minder energie wordt verbruikt.

Als je voor een korte periode weggaat, is het niet aan te raden om dit soort lampen uit te schakelen, omdat ze elke keer dat ze aan staan te lijden hebben.

In het geval van compacte fluorescentielampen of gloeilampen kan het herhaaldelijk in- en uitschakelen de levensduur verkorten. Deze soorten verlichting zijn efficiënter als ze langere tijd branden. Als je ze maar een paar minuten uitzet, is de impact op de levensduur minimaal, maar veelvuldig aan- en uitschakelen kan de levensduur aanzienlijk verkorten.

Afgezien van fluorescerende verlichtingssystemen zijn LED-lampen de meest voorkomende in de huizen van vandaag en vormen ze de meest efficiënte optie. In mindere mate zijn halogeenlampen nog steeds te vinden, hoewel het gebruik ervan is afgenomen vanwege hun hogere energieverbruik.

In het geval van LED-lampen heeft het vaak in- en uitschakelen geen significante invloed op de levensduur. Deze apparaten zijn zeer efficiënt en zijn ontworpen om talloze in- en uitschakelcycli zonder schade te doorstaan.

Daarom kun je een LED-lamp uitschakelen wanneer je maar wilt, zelfs voor korte perioden, zonder je zorgen te maken over de levensduur. Als je dit type verlichting thuis gebruikt, kun je ze aan- en uitzetten zonder bang te hoeven zijn dat hun levensduur afneemt. Hoewel hun energieverbruik erg laag is, helpt het uitschakelen van de lampen wanneer je ze niet nodig hebt om je elektriciteitsrekening te verlagen.

Deze andere apparaten zijn echte vampiers

Maar het zijn niet alleen gloeilampen die constant elektriciteit verbruiken. Zoals we hebben gezien, zijn er veel andere apparaten in huis die fungeren als echte elektrische bloedzuigers, die het verbruik verhogen zonder dat we het merken. Als we niet opletten, kunnen ze een aanzienlijke kostenpost op de maandelijkse rekening vormen.

Gloeilampen zijn slechts één voorbeeld, maar we kunnen ook aangesloten luidsprekers vinden, die altijd verbonden zijn en stand-by staan om op onze commando’s te reageren (vooral als er meerdere in huis zijn). We moetenook bijzonder voorzichtig zijn met het loskoppelen van de tv, vooral als deze een OLED-paneel heeft, omdat deze beschadigd kan raken.

De lijst van apparaten in stand-bymodus is lang: spelconsoles, ventilatoren en zelfs de router blijven energie verbruiken, zelfs als we ze niet gebruiken. Als je deze apparaten volledig uitschakelt wanneer ze niet nodig zijn, kun je aanzienlijk besparen op je elektriciteitsrekening.

Meneer faes 😁