Fouten die je maakt met je apparaten waardoor je een gemakkelijke prooi wordt voor diefstal van persoonlijke gegevens

Cyberaanvallen zijn een reeks gerichte acties tegen informatiesystemen, waarbij het hoofddoel is om mensen of bedrijven schade te berokkenen. Geconfronteerd met deze gevaren moeten gebruikers zich ervan bewust zijn dat het internet geen veilige plek is, omdat kleine vergissingen grote risico’s kunnen betekenen.

Daarom waarschuwt Check Point, een cyberbeveiligingsbedrijf, voor de meest voorkomende fouten die gebruikers maken bij het gebruik van hun mobiele telefoon op het internet en die hun privacy in gevaar brengen.

Vermijd openbare netwerken

We slaan steeds meer gevoelige informatie op onze mobiele telefoons op, van wachtwoorden voor applicaties of platforms tot bankgegevens, dus verbinding maken met openbare netwerken in cafés of op vliegvelden is geen goed idee en vormt een risico.

Als we verbinding maken met een van deze netwerken, kan een cybercrimineel de verbinding onderscheppen en toegang krijgen tot onze gegevens zonder dat we het doorhebben. Waar mogelijk moeten we ervoor kiezen om mobiele data te gebruiken en de automatische Wi-Fi-verbinding op deze plaatsen uit te schakelen.

Zwakke en steeds terugkerende wachtwoorden

Jaren gaan voorbij en veel mensen leren niet dat dit een van de grootste risico’s is. Het gebruik van eenvoudige wachtwoorden of het herhalen van hetzelfde wachtwoord voor verschillende diensten, applicaties of websites is even normaal als gevaarlijk, want als er op een van deze plaatsen een lek ontstaat, kunnen cybercriminelen proberen hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor de andere diensten en accounts.

Wat je dus moet doen is voor elke dienst die je hebt een veilig, goed geformuleerd wachtwoord hebben dat geen persoonlijke gegevens bevat en ook niet op jou slaat .

Controleer de machtigingen van applicaties

Er zijn veel applicaties die onnodige toestemmingen nodig hebben om te kunnen werken, zoals toegang tot de camera, locatie, enz. We moeten ze zorgvuldig controleren om niet de applicaties te activeren die niet nodig zijn en onszelf te beschermen tegen risico’s zoals oneigenlijk gebruik van persoonlijke gegevens of de verkoop ervan aan derden. Het downloaden van apps uit legitieme bronnen is ook een basismaatregel.

Geen bescherming, totaal risico

Het hebben van een mobiele telefoon zonder wachtwoord is een absurd risico voor alles wat het met zich mee kan brengen in geval van verlies of diefstal. Als dit gebeurt en we geen wachtwoord, patroon of pincode hebben, kan iedereen met het grootste gemak ter wereld toegang krijgen tot onze persoonlijke, bank-, sociale netwerk- en applicatiegegevens.

Wat we moeten doen, naast het implementeren van veilige wachtwoorden, is biometrische authenticatie activeren (vingerafdruk of gezichtsherkenning).

Pas op voor AI

Phishing-aanvallen zijn geëvolueerd en bootsen nu, dankzij kunstmatige intelligentie, met grote nauwkeurigheid berichten na van banken, verzendbedrijven of zelfs persoonlijke contacten. Een enkele klik op een frauduleuze link kan wachtwoorden onthullen, malware installeren of identiteitsdiefstal mogelijk maken.

Om te voorkomen dat je in deze zwendel trapt, kun je de volgende maatregelen nemen: controleer altijd het adres van de afzender, klik niet op verdachte links en neem bij twijfel direct contact op met het bedrijf of de persoon in kwestie.

Meneer faes 😁