Dit is een van de meest gekweekte potplanten. De populariteit van orchideeën is vooral te danken aan hun decoratieve en exotische uiterlijk. Ze worden gekenmerkt door een lange bloeiperiode die kan oplopen tot enkele maanden. In tegenstelling tot wat het lijkt, zijn orchideeën niet erg moeilijk te kweken als je ze de juiste omstandigheden biedt. Wat we met de orchideeën doen na de bloei is belangrijk. Moet de stengel gesnoeid worden of is het beter om hem te laten staan? De conditie van het exemplaar hangt af van deze beslissing.
Wat te doen als een orchidee gaat bloeien?
Waarschijnlijk zijn velen van ons gewend geraakt aan de aanblik van dit kleurrijke accent in de flat. Helaas duurt niets eeuwig en is het normaal dat een orchidee op een dag gewoon vervaagt. Dit is echter geen reden om onze interesse te verliezen. De behandeling van een uitgebloeide orchidee is een voorwaarde voor de bloei en bepaalt de conditie van de plant.
Bloeiwijzen die verwelken en hun allure verliezen, moeten voortdurend worden verwijderd. Dit is iets wat liefhebbers van potbloemen uit reflex doen. Een kale orchideeënstengel roept meer twijfels op – moet ik hem verwijderen of niet?
Wanneer moet een orchideeënstengel worden verwijderd?
Wat we moeten doen, hangt af van de soort die op onze vensterbank staat. Veel orchideeën bloeien maar één keer op één stengel, die na verloop van tijd verdort, vergeelt of bruin wordt. Dit is een duidelijk signaal dat de orchidee kan worden verwijderd – snijd de stengel van de orchidee af op het punt van waaruit deze groeit, precies aan de basis van de plant. Zo kan de orchidee haar vitaliteit gebruiken om haar wortels te versterken en nieuwe scheuten te ontwikkelen.
Zal de orchidee opnieuw bloeien op dezelfde scheut?
Dit is mogelijk bij verschillende soorten. De populaire Phalaenopsis bloeit op dezelfde stengel , net als de Psychopsis. Ze hebben echter wel de juiste aandacht nodig net nadat de laatste bloemblaadjes zijn gevallen.
Als de stengel nog groen is, is de kans groot dat er een nieuwe zijscheut ontspruit, die na verloop van tijd zal verblijden met de aanblik van de sierlijke bloemen. Kijk eerst goed naar de plant en traceer de groene, vlezige verdikkingen – de knopen. Om de orchidee aan te moedigen weer te gaan bloeien, snijd je de stengel vlak achter de eerste gezonde knoop onder de bloeiende bloeiwijze af en verwijder je alle droge delen in dit deel van de plant.
Gebruik alleen schoon, gedesinfecteerd en geslepen gereedschap bij het snoeien van je orchidee. Zo kun je een precieze snede maken zonder de planten bloot te stellen aan infectie door ziekten.
Niet zo grillig als ze het afschilderen. Verzorging
Hoe verzorg je een orchidee zodat ze uitbundig bloeit en lang in goede conditie blijft? Liefhebbers van deze kleurrijke exemplaren moeten een paar regels onthouden. De basis van orchideeënverzorging is goed water geven. Tijdens het groeiseizoen kun je de planten het beste één keer per week water geven door de pot ongeveer 15 minuten onder te dompelen in water. Bovendien houden orchideeën van lichte standplaatsen met diffuus licht. Het is aan te raden om ze op een oostelijke of westelijke vensterbank te zetten. Orchideeën groeien het best bij een temperatuur van 18-25°C overdag en met een lichte daling van deze waarden ’s nachts (tot ongeveer 16-18°C).
Om de bloei tijdens de groeiperiode te bevorderen, is het belangrijk om de orchideeën regelmatig te bemesten – om de twee tot drie weken. Dit zorgt ervoor dat de planten een overvloed aan voedingsstoffen krijgen. Als je exemplaar overgroeide wortels heeft, is het de moeite waard om hem te verpotten in een nieuwe pot en hem te voorzien van een substraat speciaal voor de orchideeënteelt – doorlatend en licht.