Als je een moderne wasmachine hebt, heeft deze bijna zeker een kort programma. Afhankelijk van het model en de fabrikant kan dit de duur van een 90°C wascyclus met een derde verkorten, wat handig is als je veel was te doen hebt – en geen drie uur de tijd hebt om de was te doen.
Maar waar doet de machine concessies om tijd te besparen? Is de was net zo schoon als met een normaal, langer programma? Dat hangt af van hoe vuil het wasgoed is, zoals Marius Rübenacker, Senior Product Line Manager voor wasverzorgingsproducten bij Electrolux Zwitserland, uitlegt.
“Over het algemeen worden kleren niet zo schoon met een kort wasprogramma als met het standaardprogramma, vooral als ze matig of zwaar vervuild zijn,”
Legt de expert uit en hoewel de machine minder lang draait, verbruikt hij meer energie en water.
Water warmt sneller op
Met korte programma’s worden de verschillende wasfasen verkort. Hiervoor moet het water in de machine veel sneller worden opgewarmd, wat meer energie verbruikt. Het waterverbruik kan ook toenemen, zoals Marius Rübenacker uitlegt. “Dit komt doordat sommige machines de kortere wastijd compenseren door intensiever te spoelen of meer water te gebruiken”.
Kortere wasfasen betekenen ook dat de voorwas minder tijd in beslag neemt en het wasmiddel minder tijd heeft om te werken. Daarom raden verschillende wasmachinefabrikanten aan om korte programma’s alleen te gebruiken voor licht vervuild wasgoed.
“Voor het Miele-korte programma wordt in de instructies de lage belading en de lage vervuilingsgraad genoemd,”
legt Miele-woordvoerder Roman Berther uit. Sterk vervuilde wandelbroeken, ondergoed, theedoeken enz. moeten in de normale wasprogramma’s worden gewassen om een onberispelijke reinheid te garanderen.
Andere redenen waarom je was niet echt schoon is
Heb je de indruk dat je kleding raar ruikt of dat er nog wasmiddelresten achterblijven aan het einde van de wascyclus? Als dat zo is, gebruik je waarschijnlijk te veel wasmiddel. Het is de moeite waard om op de instructies op de verpakking te letten. Maar let op: een korte wascyclus kan ook leiden tot wasmiddelresten, zoals Marius Rübenacker uitlegt: “Spoelcycli kunnen worden verkort of verkort, vooral als het eerste programma meerdere spoelbeurten bevat. Hierdoor kunnen wasmiddelresten achterblijven in het wasgoed.”
Als je wasmachine stinkt, kan dat komen door een bacteriële biofilm. Laat hem af en toe leeg draaien op 60 of 90 graden om dit probleem te voorkomen.
Een andere reden kan de hoeveelheid wasgoed zijn: als je je wasmachine overbelast, kan hij niet meer goed centrifugeren en wordt het wasmiddel minder gelijkmatig verdeeld. In principe moet je altijd een handbreedte laten tussen het wasgoed en de trommel. Als de wasmachine zelf slecht ruikt, kan er zich een bacteriële biofilm hebben gevormd. Om dit te voorkomen kun je de machine af en toe leeg laten draaien op 60°C, of zelfs 90°C.