Het internet staat op het punt weer te veranderen dankzij een nieuw protocol: wat is L4S en hoe kan het onze verbinding verbeteren?

Gebruikers worden vaak geconfronteerd met allerlei problemen in verband met hun internetverbinding. Vandaag de dag is toegang tot deze technologie onmisbaar voor een groot aantal taken, waaronder werk, vrije tijd en entertainment. Bovendien kunnen we met de dag meer dingen doen, zoals videogesprekken voeren, online videogames spelen, streaming films in 4K of 8K bekijken zonder het fysieke formaat nodig te hebben, enz.

Natuurlijk hebben dit soort taken een stabiele en snelle infrastructuur nodig om alles goed te laten werken. Maar zelfs als je een snelle internetverbinding hebt, zijn er momenten waarop dit niet genoeg is. Communicatie tussen onze apparaten en servers om informatie uit te wisselen is een proces dat constant verbetert en het verbeteren van de latentie tussen deze verbindingen is een factor in de plannen van veel fabrikanten en bedrijven.

Ondanks de zeer lage latentie in vergelijking met een decennium of langer geleden, vinden we steeds meer veeleisende toepassingen voor het internet en daarom zijn er situaties waarin de reactietijd tussen deze communicaties moet worden verbeterd om de goede werking van de technologieën die meer directheid nodig hebben te garanderen. Dit is een van de doelstellingen van de L4S-technologie, een concept dat de potentie heeft om het internet volledig te veranderen.

Wat is L4S en waarom is het belangrijk voor de toekomst van het internet?

Het is heel normaal dat je nog nooit van deze technologie hebt gehoord. Pas in januari vorig jaar werd de documentatie over dit nieuwe protocol afgerond en gepubliceerd. L4S staat voor “Low Latency, Low Loss, Scalable Throughput”, wat eigenlijk betekent “lage latentie, laag verlies, schaalbare doorvoer”. Het idee is om voor eens en altijd een aantal van de knelpunten aan te pakken die zich voordoen in bepaalde elementen van de infrastructuur die internetverbindingen mogelijk maken, zodat de latentie nog lager wordt.

En waarom willen we een lagere latentie als het internet al snel genoeg is? Nou, dat is de grote leugen, want we zullen nooit het punt bereiken waarop het internet snel genoeg voor ons is. In de loop der tijd heeft het internet zich aangepast aan onze consumptiegewoonten en in een context waarin een huishouden meer dan een dozijn apparaten kan hebben die verbonden zijn met het internet, is er altijd ruimte voor verbetering.

Een lagere latentie betekent bijvoorbeeld dat videogesprekken niet meer haperend zullen zijn, of dat we online of zelfs via de cloud games kunnen spelen met nauwelijks merkbare reactietijd tussen het indrukken van een knop en een reactie in het spel. Daarnaast zal er een tijd komen dat we vrijwel zonder laadtijden op het internet kunnen surfen dankzij verbeterde verbindingslatenties, en deze nieuwe standaard belooft van al deze kwalen af te komen.

Hoe werkt het L4S-protocol?

Zoals bij elke grote technologische uitvinding moeten we echter aandacht besteden aan de feiten en aan wat er naar verwachting zal veranderen op basis van hoe het werkt. Daarom gaan we ook uitleggen hoe deze nieuwe standaard de latentie van verbindingen wil verlagen. Om dit te doen, moeten we het concept van bufferen begrijpen.

In de computerwereld is een gegevensbuffer niets meer dan een geheugenruimte waarin gegevens tijdelijk worden opgeslagen. Het belangrijkste doel van de buffer is om de juiste overdracht tussen apparaten, applicaties, programma’s of in een communicatie met een server te garanderen. Hiervoor worden gegevens opgeslagen in een buffer terwijl de informatie wordt overgedragen.

Op het internet is het een techniek om overbelasting tussen gegevensoverdrachten te voorkomen en een manier om verkeer tussen verbindingen te beheren. Maar juist door dit concept worden gegevens soms langzamer verwerkt, waardoor onze snelheid op het internet wordt beperkt.

Het duidelijkste voorbeeld is wanneer we een video afspelen op YouTube of een andere service. Tijdens het afspelen van een video is er een buffer die de informatie opslaat die later zal worden getoond, zodat we geen onderbrekingen hebben in onze ervaring. Maar soms, door bepaalde knelpunten in onze verbinding of apparaat, is er niet genoeg ruimte in de buffer om de informatie te laden, en daarom hebben we last van onderbrekingen.

Bufferoverbelasting is de belangrijkste oorzaak van latentie en snelheidsvermindering bij onze taken. De gegevens die in de buffer zijn opgeslagen , worden verzonden en ontvangen als pakketten. Als deze pakketjes te snel worden verzonden, kunnen ze verloren gaan tijdens het proces, daarom slaat de buffer ze op voordat ze worden verzonden. Onze consumptiegewoonten hebben er echter toe geleid dat deze pakketten steeds groter worden, waardoor services langer moeten wachten tot de overdracht is voltooid. L4S is bedoeld om dit probleem te voorkomen.

Om de latentie in deze situaties te verminderen, is het L4S protocol verantwoordelijk voor het verminderen van de tijd dat pakketten in wachtrijen worden vastgehouden. Dit wordt gedaan door systemen te informeren via een vlag op elk gegevenspakket om aan te geven of er al dan niet congestie is ervaren in het verkeer. In het geval van congestie passen apparaten, toepassingen en programma’s die afhankelijk zijn van de overdracht de snelheid aan om een verhoogde latentie in de verbinding te voorkomen, waardoor een constante en ononderbroken gegevensstroom wordt gegarandeerd.

Technologie gericht op het verbeteren van de snelheid voor de meest veeleisende taken

Het idee is dat die tientallen of honderden milliseconden die in elk overdrachtsproces worden doorgebracht , worden omgezet in een snelheid van één cijfer, waardoor de meest veeleisende taken, zoals het afspelen van een 4K- of 8K-film, het spelen van een videogame in de cloud of het voeren van een videogesprek, zonder wachten en zonder onderbrekingen kunnen worden uitgevoerd.

Hoewel de basis voor dit protocol al is gelegd, lijkt het erop dat er nog een lange weg te gaan is voordat de belangrijkste bedrijven het gaan gebruiken. We weten echter al dat bedrijven zoals Apple, Google, Comcast, NVIDIA, Nokia, Valve en vele anderen veel moeite doen om hun infrastructuur te upgraden voor deze verandering.

Sommige routers ondersteunen de technologie al en Apple heeft de optie zelfs geïntegreerd in de nieuwste versies van iOS en macOS. Het ziet ernaar uit dat L4S onze verbindingen sterk zal verbeteren, ook al zijn de terminologie en concepten technisch genoeg om over het hoofd te worden gezien of niet zo aantrekkelijk in de praktijk.

Meneer faes 😁