Het irritante geluid dat waarschuwt voor een probleem met je remmen

Tijdens het rijden op het wegennet in Nederland zijn veel bestuurders een situatie tegengekomen waarin een schel gierend geluid uit dit fundamentele onderdeel komt, dat door verschillende factoren kan worden veroorzaakt.

Remmen zijn een van de belangrijkste onderdelen van een auto, dus ze moeten in perfecte staat zijn, want dit is essentieel voor je veiligheid tijdens het rijden op de wegen in Nederland.

Bovendien is het raadzaam om regelmatig controles uit te voeren om de staat van dit essentiële onderdeel te controleren. Aan de andere kant horen we soms, terwijl we achter het stuur zitten, een piepend geluid uit de remmen komen, wat kan duiden op een storing van dit onderdeel, die door verschillende factoren kan worden veroorzaakt.

Wat is de oorzaak van piepende remmen?

Ten eerste is het mogelijk dat het remmechanisme vuil is doordat er stof of vuil in terecht is gekomen. Aan de andere kant komt dit geluid vaak voor als de remblokken versleten zijn, dus als we het piepen horen, is het handig om ze te reviseren.

Daarnaast kan het vervelende geluid gemakkelijk betekenen dat de remschijven zijn aangetast of versleten. Tot slot kan het piepen worden veroorzaakt door weersomstandigheden zoals zware regenval of vochtigheid . Kortom, als je dit geluid hoort, is het zeer raadzaam om je remmen te controleren en schoon te maken.

Hoe vaak moeten remblokken worden vervangen?

De levensduur van dit essentiële voertuigonderdeel varieert afhankelijk van de kwaliteit van de remblokken. Afhankelijk van het model kan de vervangingstermijn aanzienlijk verschillen. Een ander belangrijk aspect is het type rijgedrag: het is niet hetzelfde om de auto voornamelijk in de stad te gebruiken, waar meer geremd wordt, als op lange ritten over de weg.

Daarnaast is de rijstijl van de eigenaar van invloed, omdat hard remmen de slijtage versnelt en frequentere vervanging vereist. Gemiddeld worden de remblokken voor het eerst vervangen bij ongeveer 50.000 kilometer.

Wat is het ABS-remsysteem?

ABS staat voor ‘Anti-lock Braking System’, waarmee auto’s hun remkracht kunnen variëren om te voorkomen dat banden grip op de weg verliezen en in gevaarlijke situaties terechtkomen.

Deze revolutie werd gepresenteerd in 1978 en hoewel het in eerste instantie bedoeld was voor vliegtuigen, begon het bedrijf Bosch het op de markt te brengen en vandaag de dag vormt het de basis van alle elektronische systemen voor auto’s, zoals tractie- of stabiliteitscontroles.

Meneer faes 😁