De garage lijkt misschien de minst technologische plek in huis, maar niets is minder waar: met een beetje domotica kan het de meest technische hoek van het huis zijn, en de warmste. En de warmste, want garages zijn van nature koud. Heb je er een en wil je niet begroet worden door pinguïns telkens als je met je auto naar buiten gaat? Ik heb verschillende manieren gevonden om het warm te krijgen zonder de elektriciteitsrekening te verhogen.
Eerste stap: ruimte
Het is niet hetzelfde om een garage te hebben waar drie limousines in passen als eentje waar amper een Mini in past. Afhankelijk van de ruimte zal het ene type verwarmingssysteem beter werken dan het andere, en misschien moet je verschillende manieren om de garage te verwarmen combineren.
Naast de grootte van de ruimte zelf, is het ook belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid vrije ruimte: heb je genoeg planken, kasten, kun je de auto comfortabel verplaatsen als hij eenmaal binnen geparkeerd staat? Als je niet veel ruimte hebt, kan een kleine radiator meer dan genoeg zijn. Als je meer ruimte hebt, heb je een complexere verwarmingsmethode nodig.
Omdat het verwarmen van een eetkamer niet hetzelfde is als het verwarmen van een garage, zal de temperatuur die je nodig hebt niet te hoog zijn; tenminste zolang je niet in de ruimte woont. Als je een garage hebt van ongeveer 20 m2, en je auto staat daar meestal geparkeerd, dan zijn een paar elektrische radiatoren of iets dergelijks voldoende. Even belangrijk (of nog belangrijker) zijn een thermostaat en een paar domotica-aansluitingen om de ruimte een beetje op te warmen voordat je hem gebruikt.
In het ideale geval wordt de garage een tijdje verwarmd voordat de auto wordt gebruikt. Zo win je aan comfort zonder dat het verbruik te veel stijgt.
Heb je een garage die geschikt is voor het opzetten van een bedrijf in Silicon Valley? Als je geen verwarming hebt, is mijn aanbeveling om de verwarming in de rest van het huis uit te breiden. Gebruik je een warmtepomp? Installeer dan een splitsysteem in de garage. Of laat bijvoorbeeld een paar radiatoren in de warmwaterleidingen lopen.
Stap twee: de thermostaat aansluiten
Mijn ervaring is dat het veel gemakkelijker is om in elke kamer de juiste temperatuur te behouden met een aangesloten thermostaat. In mijn geval heeft elke kamer zijn eigen thermostaat en zijn ze allemaal aangesloten op de regeleenheid die de temperatuur regelt die elke kamer nodig heeft.
Aangezien de garage niet de eetkamer is, moet je de ideale comforttemperatuur instellen. Voor koudere dagen is 18-19°C meer dan genoeg om te voorkomen dat je gaat bibberen als je in de auto stapt. Een thermostaat in de garage is perfect.
Plaats de thermostaat op de muur tegenover de garagedeur en sluit hem aan op je domoticasysteem. Of, als je je mobiele telefoon gebruikt, kun je hem vanaf daar bedienen. Mijn aanbeveling is om de temperatuurmeting gekoppeld te houden aan de verwarming. Als je elektrische radiatoren gebruikt, een meer dan geldige optie voor de meeste situaties, volstaan een paar aangesloten stekkers.
Stel de thermostaat zo in dat hij bijvoorbeeld anderhalf uur voordat je opstaat de verwarming aanzet. Of stel een minimumtemperatuur in (bijvoorbeeld 15°C) en bepaal de comfortinstelling zodat de verwarming nog even draait voordat je de auto gaat halen. Hoe meer je de tijd, de temperatuur en de verwarming regelt die nodig is om de garage te verwarmen, hoe efficiënter je verbruik zal zijn.
Stap drie: pas je elektriciteitsverbruik aan
Omdat ik alles gecentraliseerd heb, weet ik wanneer er een abnormaal verbruik was en wat ik moet doen om de omgeving efficiënter te programmeren. Het is perfect toepasbaar op de garage: met de thermostaatuitlezingen en het domoticabeheer kun je de temperatuurschommeling en het bijbehorende verbruik zien, waardoor je kunt zien waar je moet bijsturen.
Isolatie is ook belangrijk: overweeg om je garage goed te isoleren als het te koud wordt.
Houd de statistieken bij voor koudere dagen, bewolkte dagen, blijf de weersvoorspellingen voor en markeer de starttijden nauwkeurig op basis van wanneer je ’s ochtends opstaat. Als je de garage als een kamer in je huis gebruikt, moet je de tijden aanpassen en waarschijnlijk een paar of drie graden toevoegen aan de comforttemperatuur.
Hoe meer gegevens je hebt over je huis en hoe beter je het gebruik van de verwarming aanpast, hoe efficiënter het zal zijn. Als de verwarming elektrisch is en je ’s ochtends vroeg weggaat, profiteer dan van de vroege ochtenduren, waar elektriciteit goedkoper is.
Bepaal op de juiste manier het verwarmingssysteem dat het beste bij je behoeften past.
Als de garage niet te groot is, is mijn advies om je hoofd niet te breken: een elektrische radiator van goede kwaliteit met een slimme stekker die het vermogen van de radiator ondersteunt (belangrijk). Als je veel ruimte hebt, is het misschien geen slecht idee om meerdere radiatoren te nemen, maar het zal waarschijnlijk je verbruik verhogen.
Als je op zoek bent naar efficiëntie en comfort, is de beste optie een airconditioner met warmtepomp. Je kunt hem in de garage installeren of de hoofdleiding van de compressor daarheen verlengen. En als je al centrale verwarming hebt, overweeg dan de kosten van uitbreiding naar de garage. Het is waarschijnlijk de meest kosteneffectieve optie.
Voor mijn garage heb ik gekozen voor een elektrische radiator met automatische temperatuurregeling via de domoticabesturing.
Ik zou geen verbrandingsfornuizen gebruiken, geen gas, geen paraffine, geen hout of pellets. Afgezien van het voor de hand liggende brandrisico, zijn ze vaak moeilijker (en gevaarlijker) om op afstand te beheren. Als je ze toch gebruikt, zorg er dan voor dat je garage geventileerd is en dat er veiligheidsventilatieopeningen zijn voor de dampen.