Hij vroeg de fabrikant om de firmware van zijn kapotte wasmachine en die weigerden ze. Dus hackte hij hem: het ‘recht op reparatie’ staat aan zijn kant.

“Alles wat ik heb gedaan is absoluut legaal,” legde hij uit, terwijl hij erkende dat hij de malware niet zou verspreiden.

Dit is hoe Twitter-gebruiker ‘ChuxMan Skynetwalker’ een paar jaar geleden het begin van een bepaalde hack aankondigde (onthoud, ‘hacken’ is niet hetzelfde als ‘cybercrime’)…

Maar laten we bij het begin beginnen: het is meer dan vier jaar geleden dat het Europees Parlement wetgeving aannam die het ‘recht op reparatie’ vastlegde: de verplichting voor fabrikanten om gebruikers die daarom vragen handleidingen, gereedschap en onderdelen te geven zodat ze zelf een apparaat kunnen repareren dat niet meer goed werkt.

Het lijkt er echter op dat veel bedrijven hier geen notie van hebben genomen.

“Het repareert niet zoals een computer”.

De tweeter in kwestie heeft een bedrijf dat zich richt op R&D-kwesties. “Ik ben volledig autodidact,” legde hij uit, Obijuan uitroepend tot een van zijn ‘onofficiĂ«le mentoren’, ”deels omdat ik het geluk heb gehad rond dezelfde tijd op te groeien als microprocessors.”

Het begon allemaal nadat zijn wasmachine van het merk Beko kapot was gegaan: de voeding van de wasmachine was uitgevallen door “een bugprobleem” en er bereikte 20V de microcontroller, dus die was “blijkbaar dood”.

Dus ChuxMan nam contact op met de fabrikant van het apparaat en vroeg hen om een kopie van de firmware. Het idee was simpel, de MCU (microcontroller) vervangen: “het is een ATMega128A, vergelijkbaar met die in Arduino’s, dus makkelijk te krijgen en te vervangen”. Dan hoefde hij alleen maar de firmware te branden en het te gebruiken om het origineel te vervangen.

Na de eerste weigering vroeg hij of ze “het verzoek konden escaleren naar wie dan ook, omdat ze daartoe verplicht zijn” door de eerder genoemde regelgeving. “Weer kreeg ik ‘nee’ te horen en werd me verteld dat het niet gerepareerd kan worden zoals een computer. Volgens een van zijn tweets was het antwoord als volgt:

“Na het versturen van uw informatie, willen we u erop wijzen dat we de firmware voor onze apparatuur niet leveren. Het is geen computer, het is een apparaat en wordt als zodanig behandeld/gerepareerd. Met vriendelijke groet, Klantenservice”.

Volgens onze hoofdpersoon was het alternatief dat hem werd voorgesteld “om door de kassa te gaan en een hele printplaat te kopen, die bijna net zoveel waard is als de wasmachine om reparatie af te schrikken. En dat is niet repareren”.

Volgens hem repareert de fabrikant het niet “als een huishoudelijk apparaat”, maar “als een vervuilend stuk rommel dat vol meeuwen op een of andere stortplaats terecht zou zijn gekomen”.

In principe had ChuxMan niet al te veel moeite moeten hebben om de firmware te pakken te krijgen: zijn moeder heeft nog een wasmachine die er precies zo uitziet, en die had hij uit de microcontroller van deze kunnen halen, maar die wasmachine was een beetje “ontoegankelijk” vanwege een meubelstuk dat eromheen was geïnstalleerd, en hij probeerde het liever eerst met zijn eigen beschadigde MCU voor het geval er “een belletje ging rinkelen”.

“Eerst bereidde ik het gereedschap voor met het beschadigde bord: het ‘gereedschap’ bestond uit een Arduino geprogrammeerd als ICSP en een extractiesoftware genaamd AVRDUDE, maar dat werkte niet. Toen herinnerde ik me dat de TL866 programmer ook ICSP heeft en daarmee kon ik verbinding maken met de beschadigde chip! Een chip die 20V heeft gekregen heeft het stoĂŻcijns overleefd, in ieder geval om de firmware eruit te kunnen halen.

 

“Ik heb nog geen garantie dat de software niet corrupt is, maar er staan duidelijke gegevens in, dus ik kan in ieder geval garanderen dat de extractie correct is, nu kan ik de chip van mijn moeder eruit halen en controleren. Nu kan ik de hele zaak repareren, en in het geval dat de MCU kapot is kan ik deze vervangen, Beko niettegenstaande.

ChuxMan zegt dat de firmware die hij heeft geĂ«xtraheerd “niet zal worden gedistribueerd”, maar dat “als [Beko] slim is, ze het zullen heroverwegen”. Van zijn kant heeft hij de zaak doorgegeven aan de Consumenten- en Gebruikersorganisatie en Beko laten weten hoe hij het probleem heeft opgelost (“verspil geen tijd, geld of moeite, alles wat ik heb gedaan is absoluut legaal”).

Antwoord van de fabrikant

Toen we een eerdere versie van het ChuxMan verhaal publiceerden, gaf Beko ons de volgende verklaringen:

“Wij van Beko zijn ons bewust van de ontstane situatie en betreuren wat er met de getroffen gebruiker is gebeurd. We hechten veel belang aan klantenservice en daarom werken we elke dag aan het verbeteren van processen op dit cruciale gebied om onze klanten de toegevoegde waarde te bieden die ze verdienen. In dit specifieke geval heeft Beko de gebruiker alle mogelijkheden geboden om de situatie binnen het toepasselijke wettelijke kader op te lossen. In dit verband, met betrekking tot de verplichting om firmware te leveren aan eindgebruikers, moet worden verduidelijkt dat artikel 8.1.b) van bijlage II van de Europese ecodesignverordening voor wasmachines en was-droogcombinaties 2019/2023, bij het regelen van de beschikbaarheid van reserveonderdelen, de reserveonderdelen opsomt die fabrikanten beschikbaar moeten stellen aan eindgebruikers. Onder de reserveonderdelen die in het voornoemde artikel worden opgesomd, wordt niet de verplichting van de fabrikant vastgesteld om software en firmware ter beschikking te stellen van de eindgebruiker, aangezien dit soort interventies moet worden uitgevoerd door officiĂ«le erkende reparateurs. Niettegenstaande het bovenstaande willen we herhalen dat Beko volledig ter beschikking staat van de getroffen gebruiker en andere gebruikers om te proberen hun ervaring met onze producten zo bevredigend mogelijk te maken, en om hen te helpen en te adviseren bij eventuele vragen”.

En het tegenantwoord van de gebruiker

Tot slot reageerde ChuxMan op het officiĂ«le standpunt van Beko door het “een hoop onzin ” te noemen en op Twitter te linken naar de volledige tekst van de Europese reparatieverordening, waar, zo legt hij uit,

“Daarin staat dat [de fabrikant] niet alleen officiĂ«le reparatiediensten, maar ook onafhankelijke reparatiediensten en zelfs particulieren precies moet geven waar ik om vraag.

Niet te vergeten dat de tekst waar Beko naar linkt “van 2019 is, VOOR de Europese resolutie”.

Meneer faes 😁