Onaangename geurtjes en de opbouw van residu’s kunnen de prestaties van een van de meest gebruikte huishoudelijke apparaten beïnvloeden. Goed onderhoud helpt storingen voorkomen en zorgt voor een efficiënte werking.
De wasmachine is een apparaat dat constant werkt om kleding schoon te houden, maar het onderhoud ervan wordt vaak over het hoofd gezien. Na verloop van tijd kunnen vocht, wasmiddelresten en vuilophopingen onaangename geuren veroorzaken en zelfs de werking beïnvloeden. Gebrek aan reiniging kan schimmel en bacteriën op de rubberen afdichtingen en in de trommel veroorzaken, wat niet alleen een onaangename geur op je kleding achterlaat, maar ook verstopte interne kanalen kan veroorzaken.
Bovendien kunnen zeep- en kalkresten in de wasmiddelvakken de wasefficiëntie verminderen en ervoor zorgen dat het apparaat meer energie verbruikt. Een wasmachine die niet regelmatig wordt schoongemaakt, loopt ook het risico dat het filter of afvoersysteem defect raakt, wat kan leiden tot dure reparaties of zelfs vroegtijdige vervanging.
Een regelmatige schoonmaakroutine zorgt niet alleen voor betere prestaties bij elke wasbeurt, maar verlengt ook de levensduur van het apparaat en voorkomt onnodige reparatiekosten. Daarom heeft het tijdschrift How Stuff Works een artikel gepubliceerd met de beste stap-voor-stap procedure voor het wassen van dit onmisbare alledaagse apparaat.
De trommel reinigen
Voordat je begint, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de wasmachine helemaal leeg is. Voor een effectieve reiniging kun je kiezen voor specifieke wasmachineproducten of zelfgemaakte oplossingen zoals azijn en zuiveringszout. Als je een commercieel reinigingsmiddel gebruikt, doe je dit gewoon in het wasmiddelbakje en draai je een warm wasprogramma. In het geval van azijn wordt aanbevolen om ongeveer een liter in de trommel te gieten, een half kopje zuiveringszout toe te voegen en het langste programma met heet water te kiezen.
De dispensers desinfecteren
Het vak waar het wasmiddel en de wasverzachter in geplaatst worden, vraagt ook om aandacht. Bij sommige modellen kan de lade verwijderd worden om schoon te maken met een warm sopje, terwijl andere modellen gewoon met een vochtige doek afgenomen kunnen worden. Om schimmelvorming in voorladerwasmachines te voorkomen, is het essentieel om het trommelrubber te controleren. Vocht zit vaak vast in de plooien van de afdichting, wat schimmel en nare geurtjes in de hand werkt. Het hele oppervlak afvegen met witte azijn helpt om deze resten te verwijderen.
De buitenkant en het filter
Naast de binnenkant moet ook de buitenkant van de wasmachine worden schoongemaakt. Een vochtige doek met een beetje neutrale zeep is voldoende om stof en wasmiddelresten die gemorst kunnen zijnte verwijderen. Het is aan te raden om het filter van tijd tot tijd te controleren, omdat er zich pluisjes, muntjes en andere kleine voorwerpen in kunnen ophopen. Het filter bevindt zich meestal aan de onderkant van het apparaat en is gemakkelijk schoon te maken: verwijder het, verwijder eventueel vuil en spoel het af met heet water.
Hoe vaak?
De regelmaat waarmee de wasmachine moet worden gereinigd, hangt af van het gebruik en het soort producten dat in de was wordt gebruikt. Als er conventionele wasmiddelen met geurstoffen en wasverzachters worden gebruikt, wordt een grondige reiniging om de drie maanden aanbevolen. Voor wie kiest voor milieuvriendelijke producten, kan één keer per jaar voldoende zijn. Door de deur tussen de wasbeurten open te houden, voorkom je ophoping van vocht en verleng je de tijd tussen de wasbeurten.