Wat kwam eerst, de kip of het ei? Als het gaat om het aansluiten van de soundbar op de tv via HDMI, zijn er twee manieren om het te doen en de rommel is gegarandeerd. Afhankelijk van het gebruik dat we eraan gaan geven of zelfs van de technische specificaties van onze soundbar en televisie, is het beter om hem op de ene of andere manier aan te sluiten, iets wat we stap voor stap zullen uitleggen in deze tutorial zodat niemand verdwaalt.
Allereerst moeten we weten of onze tv ARC- of eARC-poorten heeft , in het geval van de bar is dat niet nodig omdat ze deze specificatie bijna allemaal hebben. Wat we wel moeten weten van de soundbar is hoeveel HDMI-uitgangspoorten en hoeveel ingangspoorten hij heeft. De goedkopere bars hebben bijvoorbeeld maar één ingang en één uitgang, terwijl de duurdere 2 of 3 HDMI-ingangen hebben. Laten we nu eens kijken naar de twee manieren om hem aan te sluiten.
Sluit de soundbar via HDMI aan op de tv en alle apparaten op de soundbar.
Dit is de meest pure optie en wordt meestal het meest aanbevolen voor de bioscoop. Het is eigenlijk het beste idee omdat soundbars, zoals hun naam al zegt, hun taak is om het geluid te decoderen, dus -vooral de high-end exemplaren-, we zullen geen problemen hebben met audio codecs en we zullen ze allemaal zonder problemen kunnen horen.
Alles aansluiten volgens dit schema is heel eenvoudig. We moeten alle apparaten (spelers, streamers, tv-boxen, decoders, enz.) aansluiten op de HDMI-ingang van de soundbar en de HDMI-uitgang van de soundbar op de HDMI ARC of eARC van de tv. Op deze manier zal de soundbar de audiocodecs decoderen en afspelen en alleen het beeld doorgeven aan de tv.
Het eerste en meest voor de hand liggende probleem met dit aansluitschema is dat als de bar weinig HDMI-ingangen heeft, we niet alle apparaten kunnen aansluiten die we willen en we onze toevlucht moeten nemen tot duplicators en splitters. Een tweede probleem is dat onze bar geen HDMI 2.1-poorten heeft. Als we dan een pc of console aansluiten, verliezen we de mogelijkheid om op 120 Hz te spelen met VRR en andere gamingtechnologieën. Vandaar het tweede aansluitschema.
Sluit de soundbar via HDMI aan op de tv en alle apparaten ook op de tv.
De andere manier om je soundbar aan te sluiten is die uit de titel. Net als voorheen moeten we de HDMI-uitgang van de soundbar aansluiten op de HDMI ARC/eARC van de tv, maar deze keer sluiten we niet al onze apparaten zoals consoles, spelers, enz. aan op de soundbar, maar verbinden we ze rechtstreeks met de tv.
Op deze manier is de verbinding het tegenovergestelde van het vorige geval: onze apparaten sturen de audio en video rechtstreeks naar de tv, die ze moet decoderen en de reeds gedecodeerde audio naar de soundbar moet sturen, zodat deze het kan versterken. Op deze manier verwerkt de tv zowel video als audio.
Dit verbindingsschema brengt nog meer problemen met zich mee dan het vorige, omdat het maar zelden voorkomt dat een tv alle audiocodecs accepteert en decodeert – en onaangeroerdverstuurt. Het is dus waarschijnlijk dat we geen HD-audiotracks of speciale formaten zoals Dolby Atmos lossless of DTS:X kunnen horen. Aan de positieve kant hebben tv’s meer HDMI-ingangen en als het een high-end model is, heeft het HDMI 2.1-poorten die ideaal zijn voor consoles .
Samenvatting: naar onze mening kun je het beste alle videoapparaten (tv-box, streamers, tv-decoders, UHD Blu-ray spelers, enz.) die je kunt gebruiken rechtstreeks aansluiten op de HDMI-ingangen van de soundbar – aangezien het niet uitmaakt welke HDMI-poort deze heeft, omdat we niet meer dan een eenvoudige 2.0 nodig hebben om optimaal van de bioscoop te genieten – en de consoles, pc’s en andere gameapparaten – die wel een HDMI 2.1-poort nodig hebben –rechtstreeks op de tv. Op die manier heb je het beste van twee werelden en werkt hij op zijn best met al zijn functies.