Lichaamstaal kan veel meer onthullen dan woorden. Een expert in menselijk gedrag legt uit hoe een simpele knipoog of lichte gezichtsuitdrukking een leugen kan verraden zonder dat de persoon het doorheeft. Wat zijn de signalen die weinig mensen opmerken en hoe kun je ze juist interpreteren?
Woorden kunnen bedoelingen verbergen, maar het lichaam liegt zelden. De manier waarop iemand beweegt, de manier waarop iemand kijkt of zelfs de snelheid waarmee iemand knippert, kan meer informatie onthullen dan je denkt. De meeste mensen merken deze signalen echter niet op.
De verborgen taal achter knipperen
Een groot deel van de communicatie verloopt niet via woorden, maar via gebaren en onwillekeurige lichaamsbewegingen. Het knipperen met de ogen kan een van de meest veelzeggende signalen zijn om iemand te interpreteren.
Chase Hughes, een militair veteraan en expert in menselijk gedrag, beweert dat de snelheid waarmee iemand knippert een belangrijke indicator is van zijn emotionele en mentale toestand. Zoals hij uitlegde op Steven Bartlett’s CEO Diary podcast: “Als iemand snel knippert, is dat een teken van veel stress. Als ze heel langzaam knipperen, is dat een teken van concentratie.”
Een bijzonder geval zijn mensen met antisociale persoonlijkheidskenmerken, zoals psychopaten. Hughes vertelt dat mensen die anderen willen manipuleren de neiging hebben om intens te kijken en veel minder te knipperen. “Als ik met een psychopaat praat in een verhoorkamer of tijdens een zakelijke onderhandeling en ze zijn erg gefocust op hun prooi, dan zal hun knipperlichtfrequentie bijna nul zijn, omdat ze iemand gaan manipuleren.”
Aan de andere kant zal iemand met veel angst of stress vaker knipperen. De reden dat deze indicator zo betrouwbaar is, is omdat het onbewust gebeurt en nauwelijks vrijwillig gecontroleerd kan worden.
Hoe observeren zonder betrapt te worden
Hoewel het letten op deze details kan helpen bij het ontcijferen van iemands emotionele toestand, is de sleutel het detecteren van veranderingen in hun algemene gedrag. Hughes legt uit dat het niet alleen een kwestie is van het herkennen van een geïsoleerd gebaar, maar dat je moet letten op plotselinge variaties in iemands lichaamstaal.
“Je moet gewoon letten op duidelijke veranderingen in hun gedrag. Waar ik echt naar op zoek ben in menselijk gedrag zijn veranderingen.”
Hij benadrukt ook het belang van context wanneer je iemand analyseert. Niet alle bewegingen betekenen hetzelfde in alle situaties, dus een gebaar moet worden geïnterpreteerd in relatie tot de omgeving en het gesprek.
“Daarom is het zo moeilijk voor mensen om er onderzoek naar te doen, want er zijn een miljoen variabelen.”
Hoe je in een paar seconden een leugen kunt herkennen
Een andere geweldige toepassing van lichaamstaalanalyse is leugendetectie. Non-verbale communicatie-expert Vanessa Van Edwards heeft de belangrijkste signalen geïdentificeerd waaraan iemand kan zien dat hij niet de waarheid spreekt.
Enkele van de meest voor de hand liggende zijn
- Vragende intonatie: als iemand liegt, kan het zijn dat hij de zin uitspreekt alsof hij een vraag stelt in plaats van dat hij de zin met zekerheid zegt. Een verhoging van de toon tegen het einde van de zin kan ook duiden op twijfel of onzekerheid.
- Inconsistenties tussen spraak en lichaamstaal: als iemand ja zegt maar ontkennend met zijn hoofd schudt, of nee zegt terwijl hij knikt, vertelt hij waarschijnlijk niet de waarheid.
- Gezichtsuitdrukkingen van walging: volgens Van Edwards hebben veel mensen onbewust een afkeer van hun eigen leugen en wordt dit weerspiegeld in een lichte uitdrukking van walging op hun gezicht.
“Walging is een uitdrukking die mensen maken zonder het te beseffen. Leugenaars voelen zich vaak vies als ze liegen en walgen vaak van zichzelf.”
De kracht van observatie
Lichaamstaal is een krachtig hulpmiddel om mensen te lezen en mogelijke leugens op te sporen. Het correct interpreteren ervan vereist echter aandacht voor context en veranderingen in gedrag. Hoewel gebaren subtiel kunnen zijn, is het met oefening mogelijk om signalen te herkennen die vaak onopgemerkt blijven.