Windows 10 en 11 en macOS-computers kunnen het signaal ook van een netwerk halen en opnieuw delen. Stel je het volgende tafereel voor: in de beschrijving van het huisje of appartement waar je je vakantie gaat doorbrengen staat dat er inderdaad wifi is, maar als je aankomt merk je dat de eigenaardige geografie van de plek, in combinatie met een ouderwetse draadloze router (geen Wi-Fi 7), betekent dat je aan de antenne gekluisterd moet zitten om internet te krijgen. Of dat het internet wel de woonkamer en keuken bereikt, maar niet de slaapkamers, de tuin of het balkon, waardoor je voornemen om te chatten, een film te kijken of te werken tijdens een strand- of berguitstapje wordt gefrustreerd.
Het goede nieuws is dat het relatief eenvoudig is om dit probleem op te lossen en een betere wifi-dekking te krijgen, zonder ruzie te krijgen met de eigenaar of te investeren in een signaalversterker. Hoe? Door een moderne mobiele telefoon te gebruiken.
Met de overgrote meerderheid van Android- en iPhone-apparaten van de afgelopen jaren kun je je 4G- of 5G-verbinding delen als een wifi-hotspot, maar wat veel mensen niet weten is dat Android-apparaten ook een wifi-signaal kunnen herhalen door een ander signaal te genereren (niet in het geval van de iPhone), en zonder betaalde mobiele data te gebruiken. En hetzelfde geldt voor een Windows-computer of een Mac: ze kunnen een wifi-netwerk waarmee ze verbonden zijn overnemen en doorgeven aan derden.
Dus, bijvoorbeeld, we kunnen de mobiele telefoon gebruiken om toegang te krijgen tot het wifi-netwerk waar we zijn, hem strategisch halverwege plaatsen tussen de router en waar we echt willen zijn (en waar het originele signaal niet komt) en dat is het: de mobiele telefoon zal fungeren als een draadloze brug (en zonder mobiele data te gebruiken).
Maar in tegenstelling tot een power extender zullen ze de naam van het wifi-netwerk niet delen, maar onafhankelijk zijn: de mobiele telefoon zal worden gekoppeld aan het apparaat dat een internetverbinding heeft, en de rest van de apparaten zal verbinding maken met het tweede wifi-netwerk dat door de smartphone wordt gecreëerd.
We kunnen een naam kiezen voor dat netwerk, een wachtwoord instellen, bepalen hoeveel apparaten verbinding kunnen maken, het laten uitschakelen als er een tijdje geen ander apparaat verbinding heeft, en nog veel meer.
Zo stel je het in
Het is heel eenvoudig te gebruiken: het heeft een pictogram in het meldingenmenu van de telefoon, dat van bovenaf wordt weergegeven en waar we de wifi of Bluetooth activeren; na lang op de knop ‘Mobile hotspot ‘ te hebben gedrukt (waar het mobiele internet wordt gedeeld) krijgen we toegang tot het configuratiemenu. Het kan ook worden opgezocht via de instellingen van de telefoon.
Je kunt je mobiele telefoon via een kabel aansluiten op de met wifi verbonden computer en de configuratie instellen op ‘Mobile hotspot and tethering’ en de optie ‘Tethering to USB network’ activeren. Of je kunt het via Bluetooth doen, door Bluetooth in te schakelen op je apparaat en computer, en de optie ‘Bluetooth tethering ‘ te activeren en je bent klaar. Afhankelijk van de Android versie verandert de naam van de optie (‘Netwerken en internet’ en ‘Verbindingen’ zijn andere manieren waarop je deze optie kunt vinden in ‘Instellingen’).
Het is zelfs mogelijk om een telefoon te gebruiken die niet meer in gebruik is, omdat deze in geen enkel deel van het proces een 4G-lijn nodig heeft: als het apparaat vrij modern is, kunnen we het als back-up voor dat doel gebruiken. Als het toestel erg oud is en geen functie heeft om via wifi te delen, kunnen toepassingen zoals NetShare+ of PdaNet+ worden gebruikt als back-up.
Als de telefoon een ingebouwde functie heeft om het wifi-signaal te herhalen (de meeste telefoons met Android 7 of hoger zouden deze functie moeten hebben), heeft het gebruik van een oude telefoon als brug de verdienste dat het de batterij van de telefoon die we elke dag gebruiken niet leegzuigt, want, het moet gezegd worden, deze functie trekt de lading sneller leeg (en de telefoon kan je vragen om hem verbonden te houden). Door een extra apparaat te gebruiken, kunnen we ook berichten blijven beantwoorden als we geen computer bij ons hebben, of foto’s maken of naar muziek luisteren; als we weg moeten, kunnen we het andere apparaat achterlaten als brug voor de rest van het gezin om verbonden te blijven, enzovoort.
Waar je ook rekening mee moet houden, is dat deze truc een negatieve invloed heeft op de beschikbare bandbreedte (de “snelheid” van de verbinding), omdat de verbinding wordt opgesplitst tussen twee apparaten. Deze functionaliteit kan ook de latentie van gevoelige toepassingen zoals videogames en videogesprekken verhogen. Met andere woorden, het laden van gegevens zal iets langer duren. Aan de andere kant, als er veel wifi-netwerken of veel apparaten verbonden zijn met het tetheringpunt, kan er interferentie optreden.
Of dit merkbaar is of niet, hangt af van de bandbreedte van de oorspronkelijke verbinding, hoe modern de router is en welke versie van wifi de mobiele telefoon heeft die we gebruiken om de draadloze brug te maken.
Het is een kwestie van uitproberen: over het algemeen zijn de resultaten goed – vooral voor vakantiegebruik of een externe werkdag– en als het niet werkt, kun je terugkeren naar de oorspronkelijke instellingen door op de knop ‘Wi-Fi-hotspot’ of ‘mobiele hotspot’ te tikken op de mobiele telefoon die je als signaalversterker gebruikte.
Nog één. Zowel Windows 10 en Windows 11 als de nieuwste versies van macOS stellen je in staat om hetzelfde te doen: neem je eigen internetverbinding (wifi of bekabeld) en maak een persoonlijke hotspot die andere apparaten toegang geeft tot het internet via dat secundaire draadloze netwerk dat je computer heeft gemaakt.
In het geval van Windows wordt de mobiele hotspot geactiveerd in de pop-upknop die verschijnt wanneer je op het Wi-Fi-pictogram tikt. Het is ook in het gedeelte ‘Netwerk en internet’ van de Instellingen, op zoek naar de opties ‘Mobiele hotspot’ en ‘Deel mijn internetverbinding van’. Vervolgens moet je het wifi-netwerk selecteren, in sommige gevallen kun je de netwerknaam en het wachtwoord configureren. Om het te activeren, zet je de ‘Mobile hotspot’ aan en andere apparaten kunnen verbinding maken.
Op macOS staat het in Systeeminstellingen/Algemeen/Share internet/Share your connection from (hier selecteer je het netwerk dat je wilt overbruggen) /Wi-Fi/Wi-Fi Options (waar je de netwerknaam en het wachtwoord kiest) /Share internet en dat is het.