Hoe maak je bananen langer dan 10 dagen houdbaar: bewaar ze met deze eenvoudige technieken

Bananen scheiden van de rest van het fruit en aluminiumfolie zijn de sleutels tot een langere houdbaarheid. Als het gaat om het bewaren van voedsel, is het gebruikelijk om het zo lang mogelijk vers te willen houden om verspilling te voorkomen en geld te besparen. Veel mensen weten echter niet dat bananen op een speciale manier bewaard moeten worden om hun houdbaarheid te verlengen. Emma Mason, chef-kok en oprichter van Kitchen Mason, geeft in de Express een aantal belangrijke tips om bananen op de juiste manier te bewaren.

De snelheid waarmee bananen rijpen vertragen

Een van de meest voorkomende fouten is het bewaren van bananen met ander fruit. Mason waarschuwt om ze niet in een fruitschaal naast ander fruit te bewaren, omdat bananen dan te snel kunnen rijpen en vroegtijdig kunnen rotten. Waarom? Omdat bananen een natuurlijk gas produceren dat ethyleen heet en dat het rijpingsproces versnelt. Overmatige afgifte van dit gas kan worden veroorzaakt, wat een negatief effect heeft op ander fruit in de buurt, waardoor hun rotting wordt versneld.

Voor groene bananen wordt het tegenovergestelde aanbevolen. Het is aan te raden om ze dicht bij ander fruit te bewaren, zodat ze sneller rijpen. Als bananen echter al geel zijn, is het cruciaal om ze apart te bewaren om te voorkomen dat ze snel zacht of bruin worden.

De beste optie is om bananen op een koele plek te bewaren , uit de buurt van ander fruit. Mason raadt ook aan om de bananenstengels in te pakken met huishoudfolie om te voorkomen dat ethyleengas vrijkomt en het fruit aantast. Een andere effectieve techniek is om de bananen van de tros te scheiden en elke stengel apart in te pakken.

Wikkel de steel in met zilverfolie

Een andere optie die Emma Mason voorstelt, is om de steel van de bananen in folie te wikkelen. Deze methode vertraagt het vrijkomen van ethyleengas en helpt vocht vast te houden, wat het risico verkleint dat bananen uitdrogen en te snel rijpen. Het vermindert ook de blootstelling van het fruit aan zuurstof, waardoor de schil niet donkerder wordt en vlekken krijgt.

Mason testte deze techniek en ontdekte dat de bananen na 10 dagen nog steeds geel en zonder vlekken waren, wat de effectiviteit bewijst. Volgens haar verlengt het op deze manier verpakken van bananenstengels niet alleen de houdbaarheid van het fruit, maar vermindert het ook de voedselverspilling, wat goed is voor zowel de portemonnee als het milieu.

Door deze eenvoudige trucs toe te passen, kun je langer van verse bananen genieten, hoef je ze niet weg te gooien en draag je bij aan een meer verantwoord voedselbeheer.

Meneer faes 😁