Ik gebruik al jaren elektrische dekens om warm te blijven en tegelijkertijd te besparen op verwarming: hier zijn hun voor- en nadelen

Ze kunnen een geweldige aanvulling zijn op klassieke verwarmingssystemen en verbruiken oneindig veel minder energie.

Als het gaat om het bereiken van een comfortabele temperatuur in huis in de winter, is een van de opties voor consumenten die niet het volledige verwarmingssysteem willen inschakelen, te kiezen voor elektrische dekens, een alternatief waarmee aanzienlijk kan worden bespaard op de energierekening.

Het zijn apparaten die in veel huizen aanwezig zijn vanwege hun goede prestaties, maar niet voor alle soorten gebruikers, omdat ze een reeks voor- en nadelen hebben waar we ons bewust van moeten zijn voordat we er een kopen.

Elektrische dekens en verwarmingskussens, voor- en nadelen

Elektrische dekens zijn ideaal om het bed op te warmen voordat je gaat slapen, om extra warmte te geven aan een herstellend gewricht of om in de woonkamer te leggen terwijl je tv kijkt of een boek leest.

Hun belangrijkste voordeel is dat ze onmiddellijk een aangename droge warmte genereren die we gemakkelijk kunnen regelen met de bediening die in het snoer zelf zit. Daarnaast hebben ze een laag stroomverbruik en zijn er modellen die verschillende niveaus van verwarmingsvermogen bieden, gerelateerd aan de niveaus van elektrisch vermogen die ze verbruiken.

Zo kunnen we dekens vinden die temperaturen bereiken tussen 30 en 70 graden Celsius met een stroomverbruik tussen 50 en 150 watt in het geval van de grotere exemplaren. Dit betekent dat ze gemiddeld niet meer dan 100 watt verbruiken, waardoor we tegen veel lagere kosten warm kunnen blijven dan elk ander verwarmingssysteem in huis, inclusief warmtepompen.

Ze zijn ook een goede optie als aanvulling op een traditioneel verwarmingssysteem, dat we, als we het aan laten staan, een paar graden lager kunnen zetten om energie te besparen dankzij het gebruik van de elektrische deken die ons die gewenste extra warmte geeft vlak naast het lichaam en zonder dat we alle lucht in de kamer hoeven te verwarmen.

Een ander voordeel is dat ze draagbaar zijn, want we kunnen ze gemakkelijk verplaatsen naar elke kamer waar we ze willen gebruiken en ze zijn heel voordelig in aanschaf, met prijzen vanaf 20 euro voor de kleine modellen.

Niet alles is echter positief aan deze apparaten, want er zijn een aantal nadelen waar we ons bewust van moeten zijn voordat we het gebruik ervan op waarde schatten. De warmte die ze produceren is bijvoorbeeld erg lokaal en verspreidt zich snel in de lucht als we de deken niet bedekken met een andere stoffen deken, onze kleding, een laken of iets dergelijks.

Bovendien zijn de normale modellen, met uitzondering van de grote modellen, meestal voor individueel gebruik, dus als we met meerdere mensen thuis zijn, moeten we er elk een hebben, wat het elektriciteitsverbruik vermenigvuldigt. Zelfs als we het verbruik van alle apparaten bij elkaar optellen, verbruiken ze nog steeds veel minder dan de typische elektrische radiator van 1.500-2.000 watt.

Een van de belangrijkste nadelen vanuit mijn oogpunt is dat we vastzitten aan de elektrische kabel, beperkt door de lengte en het formaat van de connector. Deze kabel is vaak vervelend als we gaan liggen en we moeten oppassen dat hij niet buigt, want dit is een van de punten waar de deken het gemakkelijkst beschadigd raakt.

Over het algemeen zijn deze apparaten niet ontworpen voor lange werkingsperiodes, met ideale cijfers tussen 30 en 120 minuten, dus ze worden meestal niet aanbevolen om urenlang aan te staan zoals we doen met klassieke verwarmingssystemen.

Conclusie met dit type apparaat? Wel, elektrische dekens en verwarmingskussens zijn een goede optie voor verwarmingssystemen als we maar korte tijd thuis zijn, bijvoorbeeld rond lunchtijd, etenstijd, enz. en we geen groter apparaat willen inschakelen dat er langer over doet om het huis te verwarmen en veel meer kost.

Natuurlijk zijn ze ideaal om lichamelijk ongemak tegen te gaan, om te helpen bij revalidatie en om extra warmte te geven wanneer we die nodig hebben zonder de thermostaat hoger te hoeven zetten. Ze worden echter niet aanbevolen om de hele dag aan te laten staan.

Meneer faes ๐Ÿ˜